Ziekenhuizen in Nederland zijn onvoldoende voorbereid op een grootschalige ICT-uitval. Dit terwijl ICT-problemen wel kunnen leiden tot onveilige situaties voor patiënten. Veel ziekenhuizen zijn zich hier niet van bewust, blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV).

Aanleiding onderzoek

Een van de aanleidingen voor het onderzoek van de OVV was een storing in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel in 2018. Hierbij waren de problemen zo ernstig, dat de spoedeisende hulp en alle verloskamers dicht gingen en er dus niemand geopereerd kon worden. Ook in 2019 hebben er maar liefst 10 grootschalige ICT-storingen in de zorg plaatsgevonden, waarbij 28 zorglocaties werden getroffen.

Gevolgen van ICT-uitval

De gevolgen van ICT-uitval kunnen groot zijn. Bij uitval van ICT is patiëntinformatie niet meer beschikbaar, vallen communicatiesystemen uit, sluit de spoedeisende hulp de deuren, komt het op tijd leveren van zorg in het geding, raakt medisch personeel vermoeider én valt medisch apparatuur uit. Dit alles betekent dus een verhoogde kans op schade aan patiënten.

Plannen bij ICT-storing

Ziekenhuizen beschikken vaak wel over uitgewerkte plannen in het geval van calamiteiten en crisis, maar niet over soortgelijke plannen bij ICT-storingen. Volgens de OVV moet er meer aandacht besteed worden aan het voorkomen en bestrijden van ICT-uitval én voor de gevolgen voor de veiligheid van patiënten. Hiervoor raden ze aan om ICT-systemen vaker te testen, inclusief het scenario waarbij alle ICT uitvalt.

Mocht de ICT echt een keer uitvallen, dan moet er bovendien ook goed geëvalueerd worden of en welke schade patiënten hebben opgelopen, zowel voor patiënten die noodgedwongen zijn verplaatst als patiënten in het eigen ziekenhuis.

Moderne ICT-oplossingen dankzij Javelin ICT

Javelin ICT voorziet uw organisatie graag van de juiste en betrouwbare ICT-voorzieningen, ook in de zorgsector. Als ICT-partner kunnen wij uw systeem- en netwerkbeheer compleet uit handen nemen en ondersteunen wij u bij de digitale transformatie van uw organisatie. Voor meer informatie of advies kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen via het online contactformulier of via het telefoonnummer 040 – 850 3000.