Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie waarin gesteld wordt dat burgers het recht hebben om uit resultaten van zoekmachines te worden gefilterd, gaat Google dit proces automatiseren. Eerder meldde persbureau Reuters op basis van een anonieme bron dat Google “een leger aan experts” nodig zou hebben om verzoeken van burgers die uit de zoekresultaten gehaald willen worden te beoordelen. Nu meldt de zoekgigant zelf dat zij werkt aan een tool waarmee dit proces geautomatiseerd kan worden.

Het recht om ‘vergeten’ te worden

Een Spanjaard bracht de zaak tot aan het Europese Hof van Justitie omdat via Google een krantenbericht gevonden kon worden waarin werd bericht over de gedwongen verkoop van zijn huis. Aangezien het bericht inmiddels 16 jaar oud is en niet meer relevant is met betrekking tot zijn huidige situatie, wil de deze man niet meer met dit zoekresultaat geconfronteerd worden. Het Hof heeft vervolgens geoordeeld dat zoekmachines de verantwoordelijkheid voor getoonde informatie niet bij de beheerders van websites kunnen leggen. Het is volgens het Hof namelijk niet de individuele bron die zorgt voor een privacyschending, maar het feit dat verschillende bronnen via een zoekmachine eenvoudig samengevoegd kunnen worden en dat hiermee gemakkelijk een profiel van de burger gemaakt kan worden.

Stortvloed aan verzoeken tot verwijdering uit zoekresultaten

Burgers die irrelevante informatie met betrekking tot hun persoon uit zoekresultaten gefilterd willen zien, zullen hiervoor een verzoek in moeten dienen bij de betreffende zoekmachine. Vervolgens moet de zoekmachine bepalen of het verzoek gegrond is. Wanneer de uitspraak van het Europese Hof van Justitie leidt tot een stortvloed aan verwijderingsverzoeken, zal dit een berg extra werk betekenen voor zoekmachines zoals Google. Om dit proces te stroomlijnen is Google nu bezig om een tool te ontwikkelen waarmee verwijderingsverzoeken op een gestandaardiseerde manier ingediend kunnen worden. Met deze tool zal het onder andere mogelijk zijn om privacygevoelige informatie zoals bankgegevens, handtekeningen en paspoortnummers uit zoekresultaten te laten filteren.

ICT Automatisering

Bij Javelin ICT worden we enthousiast van alles wat met automatisering te maken heeft, wij volgen het ICT nieuws wat met ‘the right to be forgotten’ te maken heeft daarom op de voet. Uiteraard denken wij op het gebied van automatisering ook graag mee met onze klanten. Zo implementeren we voor onze klanten in de advocatuur vaak handige software zoals Fidura of Legal Eagle, die het werk stroomlijnen en vergemakkelijken. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Maak kennis via onze website, of bel naar 040- 850 3000.