De Wi-Fi Alliance, een samenwerkingsverband van bedrijven dat ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van WiFi-producten gewaarborgd blijft, heeft een nieuwe WiFi-technologie gecertificeerd. Deze technologie heet WiGig en kan theoretische snelheden behalen die bijna twee keer hoger liggen dan de snelste WiFi-technologie die tot nu toe gecertificeerd was. De verwachting is dat de eerste gecertificeerde producten (denk aan routers, smartphones, laptops en netwerkprinters) met ondersteuning voor WiGig al in 2017 op de markt zullen komen.

Snellere verbinding dankzij WiGig

Tot nu toe was 802.11 ac (op een frequentie van 5 Ghz) de snelste technologie die gecertificeerd was. Deze WiFi-technologie haalt namelijk een theoretische maximumsnelheid van 4,5 Mbps. WiGig maakt echter gebruik van 802.11 ad op een frequentie van 60 Ghz. Doordat deze frequentie minder gebruikt wordt door andere apparaten dan de 2.4 Ghz en 5 Ghz frequenties, kunnen op deze frequentie hogere snelheden gehaald worden. De theoretische maximumsnelheid van WiGig ligt dan ook op 8 Mbps. Een nadeel van het gebruik van een hogere frequentie, is echter dat deze moeilijker door muren en andere vaste objecten heen gaat. Daardoor is het bereik van 802.11 ad op de 60 Ghz frequentie maximaal 10 meter. WiGig is daarmee vooral geschikt voor lokale doeleinden.

Toepassingen voor WiGig

WiGig is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor toepassingen die plaatsvinden in één ruimte, waarbij veel bandbreedte nodig is en waarbij kabels voor restricties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan Virtual Reality (VR). Op dit moment dient een VR-headset via een kabel verbonden te zijn met een PC of console, omdat een draadloze verbinding niet snel genoeg is. Dit zorgt voor restricties in de bewegingen die mogelijk zijn wanneer iemand een VR-headset gebruikt. Dankzij WiGig is dit binnenkort verleden tijd. Daarnaast is de verbinding snel genoeg om bijvoorbeeld moeiteloos 4k video’s te streamen of te downloaden en kan deze gebruikt worden voor het verbinden van smartphones en laptops met randapparatuur.

Meer over WiFi

Altijd verbonden met Javelin ICT

De professionals van Javelin ICT volgen de ontwikkelingen op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen op de voet. Hierdoor kunnen zij u uitstekend adviseren, oplossingen voor u implementeren en deze voor u onderhouden. Op dit moment ondersteunen wij voornamelijk MKB’ers op het gebied van ICT-beheer en bieden wij diverse oplossingen zoals Managed WiFi, VoIP-telefonie en online werkplekken. Benieuwd hoe wij u van dienst kunnen zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!