De afgelopen tijd is er door verschillende partijen EMEA-breed (Europe, Middle-East, Africa) onderzoek gedaan naar multi-cloud toepassingen in de toekomst. Hierin zijn best practices en trends naar voren gekomen die bedrijven de aankomende vijf jaar kunnen helpen. Vandaag de dag kunnen bedrijven namelijk niet meer achterblijven als het gaat om multi-cloud toepassingen, want het biedt enorm veel kansen. Wat voegt de multi-cloud straks toe aan uw bedrijf?

 

Multi-cloud, wat is het?

Er worden steeds meer clouddiensten aangeboden die ieder hun eigen voordelen hebben. Om het beste uit al deze diensten te kunnen halen, kiezen veel bedrijven ervoor om meerdere clouddiensten tegelijkertijd te gebruiken; een zogenaamde ‘multi-cloud’. Zowel publieke als private clouddiensten kunnen een ‘multi-cloud’ worden toegevoegd. Publieke clouddiensten kunnen gebruikt worden door meerdere organisaties en worden vaak op grote schaal aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn SalesForce en Gmail. Bij private clouddiensten is de cloud in het bezit van het eigen bedrijf en heeft het bedrijf dus controle over de gehele infrastructuur.

De toekomst voor bedrijven

Foresight Factory heeft in opdracht van F5 het Future of Multi-Cloud onderzoek uitgevoerd. Hierin kwamen 100 trends aan de orde die in 25 verschillende landen voorkomen. Tevens zijn expertinterviews afgenomen waarbij respondenten die werkzaam zijn binnen gebieden als ondernemerschap, bedrijfsstrategie, architectuur, technologie-advies en industrie-analyse. De onderdelen van het onderzoek zijn verdeeld in: kostenbesparing, bedrijfsinnovatie, wetgeving, veiligheid en kennis en kunde. Hieruit kwamen opvallende inzichten naar voren, zoals:

  1. Multi-cloud strategieën zijn sterk vertegenwoordigd in het bedrijfsleven. 81% van de wereldwijd actieve gebruikers maakt hier gebruik van.
  2. 94% van de rekenhandelingen en workload wordt in 2021 in datacenters in de cloud verwerkt.
  3. Social media en video-streaming hebben de meeste invloed op deze stijgende lijn in dataverwerking in de cloud.
  4. Het aantal organisaties dat met multi-cloud werkt blijft groeien. Men verwacht dat dit in de toekomst onmisbaar is voor een bedrijf.

De voordelen van multi-cloud voor uw organisatie

Maakt u al gebruik van een multi-cloud? Er zitten een aantal substantiële voordelen aan een multi-cloud strategie.Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Vermijden vendor lock-in: Een vendor lock-in zorgt ervoor dat het voor een organisatie veel moeite kost om over te stappen naar een andere leverancier door bijvoorbeeld hoge kosten of ongemak. Door workloads te verdelen over meerdere cloudproviders, heeft uw organisatie de beste onderhandelingspositie en vermijdt het een vendor lock-in.
  • Voorkomen SPOF: SPOF staat voor Single Point of Failure. Hiermee wordt bedoeld dat het gehele systeem stopt met werken door één fout op een bepaalde plek in het systeem. Met meerdere cloudproviders hoeft dit geen probleem te zijn, omdat de workloads tijdelijk naar een andere provider kunnen worden verplaatst, totdat het probleem is opgelost.
  • Flexibiliteit: Grote clouddiensten sluiten vaak niet aan bij de behoeftes van groeiende bedrijven. Met meerdere clouddiensten kunt u uw cloudomgeving perfect afstemmen op de behoefte van uw bedrijf. Dit is voornamelijk het geval wanneer er gebruik wordt gemaakt van een mix van publieke en private diensten.

Multi-cloud met Javelin ICT

Wilt u na het lezen van dit artikel gebruik maken van een multi-cloud strategie of wilt u meer weten over andere cloudoplossingen? Javelin ICT kan u helpen bij al uw vragen. Gezamenlijk kijken we welke strategie het best aansluit bij uw wensen en toekomstvisie. Ook als u reeds met een multi-cloud werkt, kan Javelin ICT u adviseren. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor al uw vragen.