Direct vanaf de opkomst van Cloud-oplossingen voor het bedrijfsleven, blijkt veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Organisaties twijfelen soms over een ‘overstap naar de Cloud’, omdat ze onzeker zijn of hun gegevens ‘daar’ wel veilig zijn.

Uit onderzoek onder organisaties die de nieuwe werkwijze wel hebben doorgevoerd, blijkt het potentiële veiligheidsprobleem echter geen realiteit. Slechts een enkele organisatie heeft problemen ervaren met de implementatie.

Gegevens blijken bovengemiddeld veilig in de Cloud

Veiligheid van gegevens in de Cloud bleek juist vaak, zo werd duidelijk uit diverse evaluaties, bovengemiddeld goed beoordeeld. Bij SaaS (Software as a Service) werden in 36% van de gevallen de bestaande verwachtingen overtroffen. Bij PaaS (Platform as a Service) en IaaS (Infrastructure as a Servce) blijken diezelfde verwachtingen met respectievelijk om 40% en 41% te zijn overtroffen. En dat terwijl een hoop organisaties de stap richting de Cloud niet aan durven door onzekerheid omtrent beveiliging.

Goede samenwerking met ICT partner essentieel in succesvolle implementatie

Daarnaast blijken organisaties die gebruikmaken van Cloud-oplossingen, erg te spreken te zijn over de samenwerking met hun ICT partner betreffende de implementatie. Veelal verliep de implementatie sneller dan voorheen ingeschat, waardoor aanzienlijke kostenbesparingen zijn behaald.

Het geschetste beeld komt overigens sterk overeen met hetgeen Javelin ICT bij haar klanten bemerkt. Dat wil zeggen: voorafgaand aan een overstap naar Cloud-oplossingen is men behoorlijk terughoudend, na afloop zijn er vaak enkel lovende woorden!