Uit onderzoek van Women in Cybersecurity (WICS) is gebleken dat veel websites van Nederlandse ziekenhuizen slecht beveiligd zijn. Zo bleek dat 25 procent van de 97 onderzochte websites niet beschikte over een beveiligde verbinding voor het verzenden van gevoelige informatie. Bij nog eens 5 procent van de onderzochte websites was er wel sprake van een beveiligde verbinding maar schortte er iets anders aan de beveiliging van de betreffende website. Een aantal ziekenhuizen maakte bijvoorbeeld gebruik van een verouderde beveiliging, waardoor de website alsnog kwetsbaar was.

Persoonsgegevens gelekt

Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding voor het verzenden van gevoelige informatie, dan kan de informatie worden onderschept door kwaadwillenden. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert daarom om een dergelijke verbinding te gebruiken wanneer bezoekers van een website wordt gevraagd om privacygevoelige informatie in te vullen. Bij het verzenden van speciale informatie, zoals gegevens over iemands gezondheid, wordt een beveiligde verbinding zelfs verplicht. Saillant detail is, dat organisaties uit de zorgsector in 2016 het meest melding maakte van het lekken van persoonsgegevens. Iets wat sinds kort verplicht is in het geval van een datalek.

“ICT-beveiliging ziekenhuizen ondermaats”

Het onderzoek naar de beveiliging van websites van ziekenhuizen maakt onderdeel uit van een groter onderzoek naar ICT-beveiliging in de zorgsector. Eerder werden er al tekortkomingen geconstateerd op het gebied van de beveiliging van medische apparatuur en op het gebied van het omgaan met inloggegevens. Volgens WICS is de beveiligingsproblematiek bij ziekenhuizen wijdverspreid. Een zorgelijke ontwikkeling, aangezien de zorgsector juist een sector is die bovengemiddeld veel met privacygevoelige informatie werkt.

Meer over ICT-beveiliging:

Uitstekend beveiligd met Javelin ICT

ICT-beveiliging is iets wat in iedere organisatie op de agenda dient te staan. Zeker nu organisaties een hoge boete kunnen krijgen op het moment dat er een datalek plaatsvindt. De ICT-professionals van Javelin ICT kunnen u helpen bij het veilig inrichten van uw bedrijfsnetwerk en/of uw website. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en kunnen u adviseren, ICT-oplossingen voor u implementeren en deze voor u onderhouden. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!