Er is de laatste tijd veel te doen over ransomware. Dit is een vorm van schadelijke software (ook wel malware genoemd) die een computer of bestanden op een computer als het ware gijzelt. Wanneer er besmetting met ransomware heeft plaatsgevonden, verschijnt er een boodschap op de computer waarin staat dat deze pas wordt ontgrendeld op het moment dat het slachtoffer hiervoor betaalt. Het is echter niet duidelijk of betaling ook echt leidt tot het vrijgeven van de besmette computer. In dit artikel leest u daarom wat u moet weten over ransomware.

Hoe vindt besmetting met ransomware plaats?

Er zijn drie varianten van de bovenstaand besproken malware in omloop. Bij ransomware wordt de gehele computer gegijzeld, bij besmetting met een cryptolocker worden bestanden gegijzeld die lokaal op de computer staan, op externe opslagmedia staan of zelfs in de cloud zijn opgeslagen en bij scareware wordt de gebruiker op de hoogte gesteld van een besmetting, terwijl de computer in werkelijkheid niet besmet is. Besmetting met malware kan op verschillende manieren plaatsvinden. Bijvoorbeeld door malafide advertenties op websites, die bij opening van een webpagina schadelijke software op de computer uitvoeren. Ook worden bedrijven en consumenten benaderd via e-mail en vervolgens verleid om een schadelijke bijlage te openen. Deze e-mails worden bijvoorbeeld verspreid in de vorm van een nep-factuur van gerenommeerde bedrijven als bol.com en KPN.

Ransomware besmetting voorkomen:

Besmetting met malware, zoals ransomware en cryptolockers, is nooit helemaal uit te sluiten. Wel zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om de kans op besmetting te minimaliseren. Zo is het belangrijk dat de software die u gebruikt up-to-date is, zodat eventuele beveiligingslekken gedicht zijn. Daarnaast is een up-to-date virusscanner essentieel, zodat bekende malware door de virusscanner wordt herkend en onschadelijk wordt gemaakt. Wanneer u een e-mail krijgt die u niet verwacht, dan is het verstandig om extra alert te zijn, zeker wanneer de e-mail een bijlage bevat. Een gevaarlijke bijlage heeft bijna altijd de vorm van een ZIP-bestand, wij raden u aan om dergelijke bijlagen alleen te openen als u de afzender van de e-mail met absolute zekerheid kunt vertrouwen. Ook het aanklikken van links in een verdachte e-mail is een recept voor besmetting met malware.

Wat moet u doen na besmetting met ransomware?

Vermoedt u dat uw computer besmet is geraakt met ransomware of een cryptolocker? Zet de computer dan zo snel mogelijk uit. Zolang de computer aanstaat lopen uw bestanden en de bestanden waar uw computer toegang tot heeft (bijvoorbeeld in de cloud) het risico om gegijzeld te worden. Neem, wanneer de computer uitstaat, zo snel mogelijk contact op met uw ICT-partner. Deze kan u verder helpen bij het oplossen van uw probleem. In het geval van besmetting met een cryptolocker is er meestal geen oplossing om de toegang tot gegijzelde bestanden te herstellen. Het is daarom belangrijk dat u alert bent voor malware en regelmatig back-ups van uw bestanden maakt.

Javelin ICT: uw ICT-totaalpartner

Javelin ICT is uw betrouwbare partner op het gebied van ICT, dus ook op het gebied van ICT-beveiliging. Wanneer de ICT-professionals van Javelin ICT verantwoordelijk zijn voor uw ICT-beheer, zullen zij ervoor zorgen dat uw software en beveiliging zoals antivirus, altijd up-to-date zijn. Daarnaast kunnen zij uw medewerkers onderwijzen in het herkennen van malware en brengen zij u op de hoogte wanneer er verdachte e-mails in omloop zijn. Ook wanneer er onverhoopt toch besmetting met ransomware of een cryptolocker heeft plaatsgevonden, staan onze medewerkers klaar om de schade zoveel mogelijk te beperken. Benieuwd hoe wij u kunnen ontzorgen op het gebied van ICT? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!