De overstap van een traditionele naar een moderne ICT-infrastructuur is een grote beslissing voor uw bedrijf. Kiest u bijvoorbeeld voor on-premise systemen of gaat u over op een pure cloud omgeving? Meestal wordt zo’n beslissing gemaakt op basis van de te verwachten kosten, echter worden er nogal eens kosten over het hoofd gezien, waardoor de uitkomst uiteindelijk niet optimaal is. Wij vinden het vaak verstandig om voor een hybride cloud oplossing te kiezen, met een combinatie van on-premise en cloud hosting. Wij vertellen u in dit bericht graag waarom een dergelijke oplossing voordelig uit kan pakken.

De afweging tussen on-premise en pure cloud

Bij een on-premise infrastructuur worden de servers, computers en het netwerk allemaal bij u op locatie geplaatst. Dat dit kosten op het gebied van vastgoed en operationele kosten met zich meebrengt ligt voor de hand. Echter, komen er ook kosten bij voor facilitymanagement, netwerkcapaciteit en IT-support. Het hebben van een eigen datacenter betekent dus meer dan alleen het hebben van een eigen serverruimte en hardware. Bij een pure cloud oplossing worden applicaties daarentegen volledig op servers binnen de cloud gedraaid. Dit is bijvoorbeeld erg voordelig voor start-ups aangezien de benodigde dataopslag makkelijk opgeschaald kan worden. De kosten hiervan zijn niet hoog, maar de kosten voor het realiseren van data uitwisseling via applicaties en API’s echter wel. Wanneer u bijvoorbeeld meerdere API’s moet bouwen en onderhouden, stijgen de kosten al snel enorm.

Een hybride cloud oplossing

On-premise infrastructuur en pure cloud omgevingen zijn twee uitersten. Een hybride cloud biedt een voordelige middenweg. Een hybride cloud is een mix van een public en private cloud, met een flexibele werkomgeving. Een hybride cloud biedt de volgende voordelen:

  • Met een hybride cloud is het mogelijk heel efficiënt op te schalen door de datacapaciteit in de publieke cloud simpelweg uit te breiden. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe producten op de markt te brengen zonder een geheel lokaal datacenter op te zetten.
  • Met een hybride cloud heeft u gemiddeld genomen de beschikking over tien keer meer bandbreedte dan bij een pure cloud omgeving. Dankzij een hogere bandbreedte is het bijvoorbeeld mogelijk om bestanden en afbeeldingen sneller uit te wisselen tussen computers.
  • Met een hybride cloud kunt u profiteren van interconnectie. Dit betekent dat verbindingen met partners, collega’s en klanten direct tot stand worden gebracht. Deze manier van datauitwisseling is veiliger dan via publieke infrastructuur en biedt bovendien voordelen op het gebied van perfomance en complexiteit.
  • Doordat u een deel van uw applicaties onderbrengt in de public cloud kunt u al gauw tot wel 60 procent van de kosten op hardware en ICT besparen ten opzichte van een volledig on-premise oplossing. De kosten die u moet maken om de hybride oplossing te realiseren worden bovendien vaak binnen vier tot negen maanden terugverdiend, gezien de voordelen die de hybride cloud u kan bieden. Deze maken uw organisatie immers efficiënter, flexibeler én veiliger.

    Een hybride cloud oplossing dankzij Javelin ICT

    Is het tijd om uw ICT-infrastructuur te vernieuwen? Dan adviseren wij u, als uw ICT-partner, graag over de beste cloud oplossing voor uw organisatie. Samen met u kijken we dan naar de mogelijkheden en de bijbehorende kosten. Met Javelin ICT als uw ICT-partner haalt u kennis en expertise in huis, zonder dat u een eigen ICT-afdeling hoeft te behouden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vooral vrijblijvend contact op voor een kennismaking.