Onderzoeksbureau Gartner heeft de wereldwijde cijfers met betrekking tot het presteren van de ICT-sector in 2015 doorgerekend. Hieruit blijkt dat er in 2015, wereldwijd, bezuinigd is als het gaat om Informatie en Communicatie Technologie. Uit de cijfers van Gartner blijkt dat er vorige jaar alleen meer uitgegeven is aan zogenaamde ‘Data Center Systems’, waaronder de uitgaven aan serverhardware vallen. Voor 2016 ziet het beeld er rooskleuriger uit, Gartner verwacht namelijk dat er meer uitgegeven gaat worden aan datacenter systemen, software en ICT-diensten.

Minder uitgaven aan hardware en telecom

De uitgaven aan hardware, waar Gartner o.a. desktops, laptops, tablets, mobiele telefoons en printers onder schaart, zullen in 2016 opnieuw dalen. Was de daling in 2015 nog -5,8%, is de verwachting dat deze daling in 2016 afzwakt naar -1,9%. De daling is volgens Gartner toe te schrijven aan een combinatie van factoren. Zo staat de dollar hoog, gaat het slecht met de economie in o.a. Rusland en Brazilië en kiezen mensen in opkomende economieën bij aankoop van bijvoorbeeld smartphones vooral voor goedkopere modellen. Ook aan communicatiediensten zal in 2016 waarschijnlijk minder geld gespendeerd worden. Was de daling in deze categorie over 2015 gezien 8,3%, is deze daling in 2016 waarschijnlijk nog maar 1,2%. Volgens Gartner zal het afschaffen van hogere tarieven voor roaming (mobiel bellen, smsen en internetten in het buitenland) hier verantwoordelijk voor zijn.

Stijgende uitgaven servers, software en ICT-dienstverlening

De vooruitzichten voor de totale wereldwijde uitgaven aan ICT in 2016 zijn echter goed. De verwachting is dat deze uitgaven zullen stijgen met 0,6%. Vooral aan (cloud) software zal meer worden uitgegeven is de verwachting, hier verwacht men een groei van 5,3%. Maar ook serversystemen (+3%) en ICT-diensten (+3,1) zullen het waarschijnlijk goed gaan doen. De stijgende uitgaven in deze categorieen zijn te herleiden naar de populariteit van cloud computing. Zo is er veel vraag naar software die geschikt is om in de cloud te draaien en naar ICT-professionals die cloudomgevingen kunnen inrichten en beheren.

Javelin ICT werkt met u mee

De ICT-professionals van Javelin ICT werken er dagelijks aan om hun ICT-dienstverlening optimaal af te stemmen op de corebusiness van onze klanten. Inmiddels kunnen wij ons met recht ‘cloudspecialist’ noemen en kunnen wij alles op het gebied van cloud computing voor u verzorgen. Van overstap naar de cloud tot proactief beheer en onderhoud, wij zijn u graag van dienst. Op onze website kunt u een beeld krijgen van de ICT-diensten die wij aanbieden. Benieuwd hoe onze dienstverlening uw dienstverlening naar een hoger niveau kan tillen? Neem dan contact op via onze website of bel ons op 040-8503000.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!