Wanneer het gaat om de ICT-toepassingen die binnen organisaties gebruikt worden, dan is er in de afgelopen jaren veel veranderd. De intrede van cloud computing heeft hier een grote invloed op gehad. Afdelingen krijgen bijvoorbeeld steeds vaker de mogelijkheid om (online) ICT-toepassingen te gebruiken, zonder dat dit in samenspraak met de ICT-afdeling gebeurt. Dit stimuleert innovatie, maar levert tegelijkertijd ook beveiligingsrisico’s op. Het is daarom zaak dat uw ICT-afdeling inzichtelijk maakt waar mogelijke kwetsbaarheden liggen en daarnaast proactief oplossingen implementeert voor gevonden kwetsbaarheden.

ICT-afdelingen verliezen hun grip

Vroeger waren ICT-afdelingen verantwoordelijk voor de inkoop van alle hardware- en software en hadden zij daarom strak in de hand welke systemen en toepassingen er binnen de eigen organisatie werden gebruikt. Tegenwoordig kiezen medewerkers echter steeds vaker zelf op welke hardware zij hun werkzaamheden uitvoeren en bovendien komt het steeds vaker voor dat businessunits zelfstandig voor bepaalde software kiezen. Wanneer dit compleet buiten de eigen ICT-afdeling om gebeurt, dan kan dit voor kwetsbaarheden binnen uw ICT-infrastructuur zorgen. Deze kwetsbaarheden kunnen vervolgens leiden tot cyberaanvallen en datalekken, met hoge kosten en reputatieschade tot gevolg.

Security voor innovatie

Wij zijn dan ook van mening dat de beveiliging van uw bedrijfsnetwerk daarom altijd topprioriteit moet hebben. Uw ICT-afdeling moet daarom iedere uitwisseling tussen externe partijen en uw bedrijfsnetwerk inzichtelijk hebben en bovendien ook oog hebben voor compliance. Want hoewel u de beveiliging van uw eigen bedrijfsnetwerk misschien goed geregeld heeft, kunnen gevoelige gegevens net zo makkelijk uit de cloud gestolen worden. Daar komt bij dat op het lekken van privacygevoelige informatie tegenwoordig hoge boetes staan en ook de reputatieschade die uw organisatie oploopt zal in een dergelijk geval niet mals zijn.

Meer over ICT-beveiliging:

Professionele ICT-ondersteuning door Javelin ICT

Heeft uw ICT-afdeling moeite om grip te houden op de gebruikte hardware- en softwareoplossingen binnen uw organisatie? Dan kunnen de experts van Javelin ICT binnen no-time inzichtelijk maken waar de kwetsbaarheden binnen uw ICT-infrastructuur liggen. Zij kunnen u daarnaast gepaste oplossingen adviseren en deze oplossingen zelfs direct voor u implementeren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.