De meeste bedrijven maken vandaag de dag in meer of mindere mate gebruik van de cloud. Zo zijn veel bedrijven inmiddels bekend met Software as a Service (SaaS). Hierbij staat de gebruikte software in de cloud en wordt er in plaats van voor een eenmalige licentie, betaald voor het aantal gebruikers dat de software in een bepaalde periode gebruikt. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer ICT-diensten op basis van dit model zullen worden afgenomen. In dit artikel bespreken wij de implicaties die dit heeft voor organisaties en ICT-dienstverleners.

Gevolgen van SaaS voor organisaties

Voor organisaties betekent SaaS dat de kosten van ICT-diensten transparanter zullen worden dan voorheen. In plaats van eenmalige investeringen, kan ICT as a Service namelijk gealloceerd worden op basis van het gebruik van verschillende afdelingen of zelfs op basis van het gebruik van individuele medewerkers. Dit leidt tot een reductie in zogenaamde verborgen kosten die vroeger bijvoorbeeld in rekening werden gebracht voor onderhoud en beheer van complete ICT-systemen. Maar Software as a Service zorgt er niet per se voor dat ICT-diensten goedkoper worden, het zorgt er wel voor dat organisaties meer grip krijgen op de totale kosten van ICT.

Gevolgen van SaaS voor ICT-dienstverleners

Maar ook voor ICT-dienstverleners heeft de verschuiving naar SaaS verstrekkende gevolgen. Zo zal de ICT-dienstverlener niet langer verantwoordelijk zijn voor het updaten van de software die bij organisaties in gebruik is, maar zullen updates vaak automatisch door de softwareleverancier worden doorgevoerd. Het ICT-beheer zal in de toekomst dus niet langer bestaan uit het onderhouden van werkplekken en het installeren van software, maar des te meer uit het implementeren van clouddiensten en ervoor zorgdragen dat deze diensten naadloos met elkaar kunnen communiceren.

Software as a Service bij Javelin ICT

Javelin ICT is het aanspreekpunt voor MKB-organisaties als het gaat om Software as a Service. Wij kunnen alle clouddiensten voor u implementeren, onderhouden en u van ondersteuning voorzien bij het dagelijks gebruik van deze diensten. Of het nu gaat om Google Apps, Microsoft Office 365 of maatwerk, wij hebben de kennis en ervaring in huis om het voor u tot een succes te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? De professionals van Javelin ICT maken graag kennis met u en uw wensen. Neem vandaag nog contact op via ons online contactformulier of door te bellen naar 040- 850 3000.