Uit jaarlijks onderzoek van IT-dienstverlener SITA en Airport Council International, blijkt dat luchthavens dit jaar verwachten dat zij gezamenlijk 8,7 miljard dollar zullen investeren in ICT-infrastructuur. Dit komt neer op 6,25% van de omzet die luchthavens genereren, terwijl dit percentage vorige jaar nog op 5,82% lag. De luchthavens investeren voornamelijk in hun ICT-infrastructuur omdat zij hiermee passagiersstromen efficiënter hopen te kunnen verwerken en omdat de veiligheid van de luchthaven een steeds belangrijkere rol speelt.

Mobiele technologie en self-service

Een groot deel van de investeringen die luchthavens doen in ICT-infrastructuur, vindt plaats op het gebied van mobiele technologie en self-service. Zo beschikt 90% van de vliegvelden op dit moment over self-service-check-in kiosken en kan je op steeds meer luchthavens zelf jouw bagage inchecken. Om deze processen te stroomlijnen, installeren luchthavens sensoren op punten als de incheckbalie, de bagageband en bij de gate, die continu informatie vergaren. Luchthavens investeren daarnaast vaak in apps en beacons, die passagiers op basis van hun huidige locatie diensten aanbieden. Hierbij valt te denken aan het realtime aanbieden van zaken als looproutes en notificaties.

Op weg naar ‘smart’ luchthavens

Uit het onderzoek blijkt dat vliegvelden in de komende jaren willen transformeren naar een plek waar mens en device verbonden zijn. Dit moet o.a. gebeuren door gebruik te gaan maken van een groot aantal sensoren. Het resultaat is een slimme luchthaven, die zelf data verzamelt en deze data vervolgens gebruikt om snelle an accurate beslissingen te maken. De slimme luchthavens kunnen vervolgens weer verbonden worden met systemen op het gebied van luchtverkeersmanagement en de systemen van luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor kunnen het luchtverkeer en de bijbehorende passagiersstromen nog efficiënter gemaakt worden.

Investeren in uw ICT-infrastructuur

Met de juiste investeringen in ICT, kan ICT worden ingezet op een manier die uw bedrijfsprocessen stroomlijnt en naar een hoger niveau tilt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van slimme VoIP-oplossingen en cloudoplossingen zoals Office 365, Hosted Exchange en online back-up. Een ICT-partner Als Javelin ICT kan u hierbij adviseren. Wij denken graag na hoe ICT u van dienst kan zijn. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op via onze website of bel ons op 040- 850 3000.