Uit onderzoek van Capgemini onder 900 respondenten, blijkt dat bedrijven steeds vaker applicaties laten ontwikkelen die zijn geoptimaliseerd om te draaien in de cloud. Deze zogenaamde ‘cloud native’ applicaties nemen op dit moment 15 procent in van alle applicaties die door bedrijven in gebruik worden genomen. De onderzoekers verwachten dat dit aandeel in 2020 reeds verdubbeld zal zijn en dat cloud native de nieuwe standaard zal worden. Bedrijven die hier niet op in spelen zullen het in de toekomst waarschijnlijk moeilijk krijgen om te concurreren met bedrijven die hier wel optimaal op zijn ingespeeld.

Voorlopers in de cloud

Uit het onderzoek blijken belangrijke verschillen tussen voorlopers (bedrijven die meer dan 20% van hun applicaties hebben laten ontwikkelen voor de cloud) en de rest van de respondenten. Van de voorlopers in de cloud geeft bijvoorbeeld 84% aan dat zij financiële voordelen weten te behalen door in te zetten op cloud native applicaties, terwijl dit percentage bij de overige respondenten de helft lager ligt.

Daarnaast zijn deze leidende bedrijven vaker van mening dat de implementatie van hun apps in vergaande mate is geautomatiseerd, dat de apps Agile ontwikkeld worden en maken zij vaker gebruik van DevOps. Leiders in de cloud focussen zich bovendien minder op kostenreductie en vaker op schaalbaarheid, wendbaarheid en het verbeteren van de klantervaring.

ICT nog vaker centraal

Respondenten die inzetten op cloud native applicaties verwachten dat dit ervoor gaat zorgen dat ICT de ambities van hun organisatie in vergaande mate zal ondersteunen. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting op het vlak van het ontwikkelen van nieuwe business modellen, het verbeteren van producten en diensten en het bereiken van hun doelgroep op nieuwe manieren.

Uiteraard zal dit niet zonder slag of stoot gaan. Vaak willen organisaties bijvoorbeeld bezuinigen op ICT en hebben CIO’s daarom moeite om investeringen in cloud applicaties te verantwoorden. Daarnaast is het een uitdaging om werknemers met de juiste ICT-vaardigheden aan te trekken en vormen verouderde legacy systemen vaak een knelpunt.

Meer over cloud computing:

Cloud native met Javelin ICT

Bent u van plan om een applicatie te laten ontwikkelen voor de cloud? Dan kunnen de ICT-specialisten van Javelin ICT u hierbij helpen. Zij kunnen uw cloud infrastructuur bijvoorbeeld optimaliseren, zodat u alles uit uw app kan halen wat erin zit. Ook bij een overstap van uw huidige ICT-infrastructuur naar de cloud kunnen wij u van dienst zijn. Of het nu gaat om advies, implementatie of onderhoud, wij hebben de kennis en ervaring om het tot een succes te maken. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.