Uit een rapport van Allianz blijkt dat het aansprakelijkheidsrisico van bedrijven verschuift van ‘normale’ schadeclaims zoals voor ongevallen op de werkvloer, naar schadeclaims die te maken hebben met digitalisering en disruptieve technologieën. Zo zorgen autonoom rijdende auto’s, 3D-printen en Internet of Things voor verschuivingen in de risico’s die bedrijven wereldwijd lopen. Het rapport is gebaseerd op informatie afkomstig van meer dan 100.000 bedrijfsaansprakelijkheidsschades die een totale waarde van €8,85 miljard vertegenwoordigen.

Hoeveelheid schades neemt af

De verwachting is dat het totaal aantal schadeclaims in de toekomst af zal nemen. Dit komt doordat nieuwe technologieën ook voor vooruitgang zorgen op het gebied van veiligheid. Daarnaast zijn veiligheidsvoorschriften in de afgelopen jaren steeds strenger geworden, waardoor het aantal ‘alledaagse schadegevallen’ snel afneemt. Het risico op omvangrijke schadegevallen neemt echter toe. Bijvoorbeeld omdat grote hoeveelheden data kunnen worden gestolen of doordat producten wereldwijd teruggeroepen moeten worden. Dankzij complexer wordende bedrijfsmodellen en ontwikkelingen zoals ‘de deeleconomie’ is het bovendien niet altijd helder wie er aansprakelijk is.

De grootste veranderingen

Dankzij verregaande automatisering zullen fabrikanten van ‘slimme’ machines en componenten in de toekomst waarschijnlijk vaker te maken krijgen met schadeclaims. Daarnaast zullen ook softwareleveranciers zich van dit risico bewust moeten zijn. Dankzij strikte regelgeving op het gebied van databescherming lopen zij immers het risico op fikse boetes. Tot slot zijn het de verzekeraars die moeten investeren in specifieke kennis om de alsmaar ingewikkelder wordende claims af te kunnen handelen.

Meer over de ICT digitalisering:

Klaar voor de toekomst met Javelin ICT

Met Javelin ICT als uw ICT-partner, weet u zeker dat u klaar bent voor de toekomst. Onze ICT-professionals voorzien u van up-to-date kennis op ICT-gebied, zonder dat u hier zelf specialisten voor hoeft aan te nemen. Op deze manier kunt u zich maximaal blijven richten op uw corebusiness. Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!