Vernieuwing en automatisering zijn ook in de juridische sector bekende begrippen. Echter, juridische dienstverleners willen vrijwel allemaal wel innoveren, maar in de praktijk blijkt dat dit erg langzaam of zelfs helemaal niet gebeurt. Zolang er geld binnenkomt, ontbreekt vaak de noodzaak tot vernieuwing. Terwijl er met nieuwe ICT oplossingen juist veel gewonnen kan worden op het gebied van tijd, waardoor er meer tijd overblijft voor relevante zaken.

Automatisering blijft achter

ICT kan het werk van een advocaat veel eenvoudiger maken. Dit gaat vooral om het stroomlijnen van de ondersteuning, wat nu nog voornamelijk handmatig gebeurt. Grote hoeveelheden data kunnen bijvoorbeeld middels software doorzocht worden op verbanden. Daarnaast kan het uitpluizen van bonnetjes bij een witwasaffaire ook volledig geautomatiseerd worden. Hoewel ICT oplossingen advocatenkantoren winstgevender kunnen maken, blijkt uit onderzoek dat grootschalige automatisering achterblijft. Toch zijn de advocatenkantoren zich wel bewust van de trage veranderingsbereidheid. Het is voor advocaten namelijk nog altijd gemakkelijk om hun diensten traditioneel per uur te verkopen.

Gebrek aan kennis

Een belangrijke reden voor het achterblijven van verandering in innovatie is het gebrek aan kennis. Om met de nieuwe software te kunnen werken moet de technologie namelijk goed begrepen worden. Een groot deel van de advocaten zegt nieuwe innovaties zoals bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie niet te begrijpen. Toch is het voor advocaten wel essentieel om mee te gaan met de innovaties. Het zou advocaten namelijk veel meer tijd kunnen geven voor bijvoorbeeld het echte ‘breinwerk’. Tevens geven advocatenkantoren die al voorlopen op het gebied van innovatie aan dat hun organisaties nu al winstgevender zijn.

IT uitbesteden bij Javelin ICT

Javelin ICT is onder andere actief in de juridische sector en kan u helpen met de digitale transformatie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op via ons contactformulier of via het telefoonnummer 040 850 3000.