Op 24 november was het Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. Een dag die in het leven werd geroepen door technologiewebsite Tweakers, omdat veel Nederlanders slordig met hun wachtwoorden omgaan. Zo gebruiken veel mensen nog altijd wachtwoorden als ‘123456’, ‘abcde’ of ‘wachtwoord’. Bovendien bleek eerder dat 40% van de Nederlandser slechts één tot vier wachtwoorden gebruikt voor verschillende internetdiensten zoals webmail en social media. Hierdoor is de kans dat privacy-gevoelige informatie wordt buitgemaakt bij een hack aanzienlijk.

De noodzaak van wisselende wachtwoorden

Uit een onderzoek onder 992 kantoormedewerkers blijkt dat 10% van de ondervraagden hun wachtwoorden nooit verandert, terwijl 31% dit slechts eenmaal per kwartaal zegt te doen. Daarnaast gaf 50% van de ondervraagden toe wachtwoorden met tenminste één ander persoon te hebben gedeeld. Respondenten tussen de 18 en 35 jaar veranderden hun wachtwoorden bovendien minder vaak, terwijl respondenten van 35 jaar en ouder toegeven dat zij wachtwoorden vaker ergens opschrijven als geheugensteuntje. Volgens de onderzoekers is dit zorgwekkend gedrag, aangezien er regelmatig hacks plaatsvinden waarbij inloggegevens buit worden gemaakt. Unieke, wisselende wachtwoorden zijn daarom essentieel.

Tips voor een veilig wachtwoord

Daarom geven wij een aantal tips die kunnen helpen bij het kiezen van een sterk wachtwoord en die helpen om deze wachtwoorden op een veilige manier te kunnen onthouden.

  • Langere wachtwoorden zijn moeilijker te raden
  • Wanneer hackers op automatische wijze proberen om een wachtwoord te raden door oneindige combinaties te proberen, dan duurt het veel langer om een lang wachtwoord te kraken dan een kort wachtwoord. Kies daarom voor een wachtwoord van tenminste acht tekens of maak bijvoorbeeld een zin van het wachtwoord.

  • Gebruik geen gegevens die gemakkelijk te achterhalen zijn
  • Maak voor uw wachtwoorden geen gebruik van persoonlijke gegevens zoals een geboortedatum of naam van een huisdier of kinderen. Deze gegevens zijn gemakkelijk te achterhalen. Daarnaast zijn de meeste namen veelvoorkomend en daarmee makkelijk te raden.

  • Gebruik unieke wachtwoorden die regelmatig wisselen
  • Wanneer inloggegevens zijn buitgemaakt, kan het een tijd duren voordat dit bekend wordt gemaakt. In de tussentijd hebben de hackers vrij spel met uw gegevens. Gebruik daarom unieke wachtwoorden zodat hackers niet in één keer toegang hebben tot meerdere diensten en wissel de wachtwoorden regelmatig om het risico te verkleinen. Met een passwordmanager kunt u uw wachtwoorden veilig opslaan en onthouden.

Meer over ICT-beveiliging

Veilig werken met Javelin ICT

Wanneer Javelin ICT uw ICT-partner is, zorgen wij dat u veilig kunt werken. Dit doen wij bijvoorbeeld door uw systemen en software up-to-date te houden en door uw netwerk continu te monitoren. Daarnaast kunnen wij u en uw medewerkers bijvoorbeeld ook adviseren met betrekking tot het gebruik van veilige wachtwoorden. Benieuwd hoe wij u hierbij kunnen helpen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!