Terwijl er steeds meer software wordt gebruikt in het bedrijfsleven, hebben veel bedrijven geen idee hoeveel zij nou eigenlijk precies betalen voor hun software. Daarnaast wordt er bij grote bedrijven onvoldoende bijgehouden hoeveel softwarelicenties daadwerkelijk in gebruik zijn. Dit blijkt uit onderzoek onder 500 ICT-beslissers. Veel bedrijven lopen hierdoor het risico om te veel aan software te betalen of om een naheffing te krijgen omdat zij juist te weinig betalen. Lees hieronder alle bevindingen uit het betreffende onderzoek.

Software belangrijk voor veel bedrijven

Voor veel bedrijven is software inmiddels een onmisbaar onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Naast kennis en werknemers wordt software namelijk als de derde belangrijkste asset beschouwd. Uit het onderzoek blijkt echter dat hoe groter het bedrijf is, hoe minder nauwkeurig het softwaregebruik wordt bijgehouden. Bij slechts 50 procent van de ondervraagden is er bijvoorbeeld iemand verantwoordelijk voor het administreren van softwarelicenties. Daarnaast weet slechts 30 procent van de ICT-beslissers bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers, hoeveel er jaarlijks aan software wordt uitgegeven. Bij bedrijven met meer dan 1.000 medewerkers ligt dit percentage zelfs maar op 21 procent. Volgens de onderzoekers brengt dit de nodige risico’s met zich mee.

Risico op contractbreuk

Aan de ene kant kan het namelijk zo zijn dat er wordt betaald voor software die helemaal niet gebruikt wordt. Terwijl er aan de andere kant meer licenties in gebruik kunnen zijn dan waar voor betaald wordt. Grote spelers in de softwaremarkt zoals IBM, SAP en Oracle voeren regelmatig software audits uit bij bedrijven, om te controleren of zij wel genoeg betalen voor hun software. Wanneer tijdens een audit wordt geconstateerd dat een bedrijf meer licenties gebruikt dan contractueel is overeengekomen, dan kan dit leiden tot een fikse naheffing. Bij grote bedrijven kan een gebrekkige administratie van softwaregebruik daarom voor aanzienlijke financiële risico’s zorgen.

Meer over software:

Alles onder controle met Javelin ICT

Met Javelin ICT als uw ICT-partner beperkt u de risico’s zoals bovenstaand besproken aanzienlijk. Wij kunnen u namelijk helpen bij het vormgeven van uw softwarebeleid en u tips geven om risico’s te beperken. Wanneer u bijvoorbeeld gebruikmaakt van online werkplekken, dan betaalt u automatisch per gebruiker. U loopt hierbij nooit het risico om te veel of te weinig te betalen. Benieuwd waar de kansen voor uw organisatie liggen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!