Na langdurige problemen met het platform werk.nl kampt het UWV nu met storingen met betrekking tot het ICT-systeem Sonar. Sonar wordt door medewerkers van het UWV gebruikt om activiteiten van werkzoekenden bij te houden en om contact met hen te onderhouden. Dankzij dagelijkse crashes van het systeem zijn naar schatting 14.000 elektronische berichten zoekgeraakt. Dit blijkt uit interne stukken van het UWV die in handen zijn van het NRC Handelsblad. Het UWV adviseert medewerkers om na een crash ten minste 15 minuten te wachten met inloggen, om zo overbelasting van het netwerk te voorkomen.

ICT-storingen bij UWV

Het UWV is niet onbekend met storingen van haar ICT-systemen. In het verleden had de website werk.nl, die werkzoekenden bijvoorbeeld moeten gebruiken voor het aanvragen van een uitkering of het melden van een sollicitatie, namelijk te maken met vele storingen en een slechte bereikbaarheid. De huidige problematiek met Sonar is zelfs zo ernstig dat medewerkers die na een crash massaal opnieuw inloggen, het systeem vervolgens weer omvertrekken. Daarom adviseert de directie nu om ten minste 15 minuten te wachten met opnieuw inloggen. Het UWV verwacht dat de problemen nog ten minste tot volgend jaar aan zullen houden.

De toekomst van Sonar

Inmiddels heeft het UWV een ‘informatieplan’ opgesteld waarmee het in vijf jaar tijd alle ICT-problemen op wil lossen. Maar Sonar is bijvoorbeeld een systeem dat 10 jaar geleden is ontwikkeld en dat is gebaseerd op een platform wat binnenkort niet meer ondersteund zal worden door de ontwikkelaar. Daarnaast is het systeem te complex, wat samenwerking met andere systemen en goed onderhoud bemoeilijkt. Het UWV waarschuwt dan ook dat het risico op storingen en de resulterende herstelwerkzaamheden niet uitgesloten kan worden.

Meer over falende ICT-systemen

Een betrouwbare ICT-infrastructuur dankzij Javelin ICT

De experts van Javelin ICT realiseren en onderhouden dagelijks uiteenlopende ICT-oplossingen. Hierbij is het uitgangspunt dat elke ICT-oplossing uw corebusiness maximaal moet ondersteunen. Hardnekkige storingen zijn dan ook uit den boze. Wij kunnen u helpen met ICT-oplossingen als cloud computing, VoIP-telefonie, systembeheer, netwerkbeheer en Managed WiFi. Benieuwd hoe wij ICT voor u laten werken? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op met één van onze experts.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!