Bedrijven kunnen er niet meer omheen, steeds meer apparatuur is tegenwoordig namelijk aangesloten op het bedrijfsnetwerk en het internet. Deze slimme apparatuur kan een voordeel zijn, omdat het op deze manier bijvoorbeeld mogelijk is om gemakkelijk op afstand bedrijfsprocessen te monitoren en bij te sturen. Echter, met zoveel nieuwe apparaten die zijn aangesloten op uw bedrijfsnetwerk, is het wel verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarom geven wij u alvast een aantal tips.

Richt een aparte IoT gateway in

Elk apparaat maakt op zijn eigen manier verbinding met uw bedrijfsnetwerk. Omdat het aantal verbonden apparaten dankzij IoT exponentieel groeit, zal dit een behoorlijke druk op uw netwerk leggen. Het is daarom verstandig om een aparte gateway in te richten voor IoT-apparatuur. Deze gateway kunt u vervolgens zo configureren dat uw slimme apparaten optimaal gebruik kunnen maken van uw bedrijfsnetwerk. Bovendien kan deze strategie ook gebruikt worden om uw bedrijfsnetwerk te beschermen tegen eventuele beveiligingsrisico’s die slimme apparaten kunnen bevatten.

Geeft uw bedrijfsnetwerk een upgrade

Daarnaast is het belangrijk om de staat van uw bedrijfsnetwerk te evalueren en na te gaan of de huidige netwerkcapaciteit toereikend is. Zorg dat er voldoende bandbreedte beschikbaar is om piekmomenten op te vangen en stel prioriteitsregels in, zodat belangrijke processen voorrang krijgen op processen die minder kritiek zijn. Het is daarnaast ook verstandig om uw netwerk gereed te maken voor IPv6, aangezien de verwachting is dat het nog beschikbare aantal IPv4-adressen ontoereikend zal zijn om de groei van alle met het internet verbonden apparatuur op te kunnen vangen.

Denk na over Big Data

Tot slot willen wij u aanraden om stil te staan bij de voordelen die Internet of Things u en uw organisatie kan bieden. Zo stellen slimme apparaten u in staat om allerlei gegevens te verzamen, die vervolgens geanalyseerd kunnen worden om bedrijfsprocessen te verbeteren. Wanneer u dit in de toekomst wilt gaan doen, dan is het verstandig om nu al na te gaan denken over de opslag van alle gegevens. Waar dient dit bijvoorbeeld plaats te vinden en hoe lang moeten gegevens bewaard worden?

Meer over netwerkbeheer:

Javelin ICT: uw netwerkspecialist

Is uw bedrijfsnetwerk in topconditie? De specialisten van Javelin ICT helpen u graag op dit gebied. Zij kunnen u ondersteunen bij het uitdenken, implementeren en onderhouden van een bedrijfsnetwerk dat klaar is om uw bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen. Benieuwd wat de verbeterpunten voor uw netwerk zijn? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!