In de afgelopen jaren hebben zowel bedrijven als particulieren te maken gekregen met een explosieve toename van het aantal cybercrime-aanvallen. Van ransomware tot DDos-aanvallen en phishing, in 2017 kreeg bijna iedereen wel te maken met een vorm van cybercrime. Voor bedrijven is het zaak om zich hier tegen te wapenen, aangezien een geslaagde cyberaanval en de bijbehorende kosten verstrekkende gevolgen kunnen hebben. In dit artikel bespreken we een aantal trends met u die door cybersecurity experts zijn gesignaleerd.

1. Nieuwe manieren van inloggen

Beveiligingsexperts zijn het erover eens dat de traditionele combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord te weinig veiligheid biedt. Daarom wordt over het algemeen aangeraden om gebruik te maken van twee-factor authenticatie. Hierbij moet tijdens de inlogprocedure een extra code worden ingevuld die bijvoorbeeld per sms wordt verzonden of in een app wordt gegenereerd. Echter, experts op het gebied van cybersecurity achten het aannemelijk dat ook deze softwarematige oplossingen in de toekomst niet veilig genoeg zullen blijken. Zij verwachten daarom een trend richting hardwarematige oplossingen zoals UBS-tokens en speciale SIM-kaarten die gebruikt kunnen worden om de identiteit van degene die wil inloggen vast te stellen.

2. Destructieve cybercrime aanvallen

Een andere trend is de opkomst van zogenaamde ‘Destruction of Service’ (DeOS) aanvallen. Bij dit soort aanvallen hebben de cybercriminelen het niet voorzien op het stelen van waardevolle informatie, maar zijn zij erop uit om data en applicaties onbruikbaar te maken. Een voorbeeld van een dergelijke aanval is de Petya-aanval, waarbij het in eerste instantie leek te gaan om een traditionele ransomware-aanval, maar later bleek dat het doel was om belangrijke infrastructuur te ontregelen.

3. Focus op opensourcesoftware

In de afgelopen jaren heeft opensourcesoftware, waarbij de broncode van een applicatie voor iedereen toegankelijk is, een enorme vlucht genomen. Dit heeft ertoe geleidt dat hackers en andere cybercriminelen hun pijlen steeds vaker op kwetsbaarheden in dit soort software zijn gaan richten. Beveiligingsexperts verwachten nu dat criminelen in de toekomst niet enkel zullen proberen om de beveiliging van de betreffende software te kraken, maar zelfs zullen proberen om deel te nemen aan de ontwikkeling van bepaalde applicaties. Op deze manier kunnen zij proberen om ongemerkt kwaadwillende code aan de software toe te voegen.

Meer over cybersecurity:

Uw ICT-beveiliging goed geregeld met Javelin ICT

Is uw organisatie goed beveiligd tegen cybercrime? Laat het testen door de experts van Javelin ICT! Onze ICT-professionals werken dagelijks met de meest geavanceerde ICT-oplossingen. De veiligheid van onze oplossingen heeft daarbij de hoogste prioriteit. Wij helpen u graag bij het signaleren van kwetsbaarheden binnen uw ICT-infrastructuur en kunnen proactief oplossingen aandragen en realiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog contact met ons op!