The Internet of Things refereert naar het opnemen van allerlei semi-intelligente apparaten in de bestaande ICT-infrastructuur. Steeds meer alledaagse apparatuur zal in de toekomst zijn voorzien van een internetaansluiting, waardoor deze apparatuur zal kunnen communiceren met personen en andere apparaten. Dit kan zelfs zo ver gaan dat deze zogenaamde embedded systems met behulp van informatie uit het netwerk autonome beslissingen kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die automatisch boodschappen bestelt naar mate deze leeg raakt.

De gevolgen van the Internet of Things

Uit diverse rapporten spreekt de verwachting dat the Internet of Things in 2025 zo’n 4,8 biljoen dollar bij zal dragen aan de wereldeconomie. Vooral fabrikanten van producten zullen in de toekomst profiteren van deze ontwikkeling, aangezien productie en logistiek efficiënter zullen gaan verlopen naarmate de apparatuur ‘slimmer’ wordt. Maar ook in de zorg, beveiliging en het onderwijs zijn talloze toepassingen voor embedded systems te bedenken. Alle informatie die deze apparatuur verzamelt en uitwisselt zal daarbij opgeslagen worden in een immense cloud.

The Internet of Things anno 2014

The Internet of Things staat op dit moment nog in de kinderschoenen. Moderne apparatuur zoals fototoestellen, televisies en kopieerapparaten kunnen al steeds vaker worden aangesloten op het internet. Echter nemen deze apparaten vaak nog niet hun omgeving in zich op en zijn ze al helemaal niet in staat om autonoom te communiceren en beslissingen te nemen. In de toekomst zal apparatuur echter steeds vaker zijn uitgerust met sensoren en een internetaansluiting, waardoor alledaagse apparatuur in één keer in staat zal zijn om met andere apparaten zoals bijvoorbeeld wearables te kunnen communiceren.

Javelin ICT over IoT

Deze ontwikkeling zal een nieuwe dimensie toevoegen aan het beheer van de ICT-infrastructuur. Zo moet de apparatuur niet alleen samen kunnen werken, maar zullen er ook enorme volumes aan data verwerkt moeten worden én zal de veiligheid en privacy gewaarborgd moeten worden. Als betrouwbare ICT-partner voor het MKB, blijven wij bij Javelin ICT vanzelfsprekend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Wij volgen de ontwikkelingen rond the Internet of Things daarom op de voet. Benieuwd wat wij voor u en uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op via onze website of bel ons op 040- 850 3000.