De ICT-afdeling neemt vaak een belangrijke rol in binnen een bedrijf en daarom is de afdeling op dit moment bij veel bedrijven groot in vergelijking met andere afdelingen. Doordat technologie nog altijd snel verandert, is de verwachting dat de rol van de ICT-afdeling in de toekomst steeds belangrijker zal worden. Voor innovatiekracht, flexibiliteit en wendbaarheid zijn veel organisaties nu al in hoge mate afhankelijk van ICT’ers, maar de verwachting is dat de rol van de eigen ICT-afdeling in de komende jaren flink zal veranderen. Hoe zal de ICT-afdeling van de toekomst eruit zien?

ICT-specialisten inhuren?

Over het toekomstbeeld van de eigen ICT-afdeling zijn veel CIO’s het niet eens. Uit een onderzoek onder 200 van hen, blijkt dat ruim een kwart denkt dat de ICT-afdeling zal krimpen in de komende vijf jaar, terwijl meer dan 18 procent juist een groei voorspelt. De respondenten die een krimp voorspellen, verwachten dat zij in de toekomst steeds vaker een beroep op specialistische ICT-kennis zullen doen, welke niet binnen het eigen bedrijf aanwezig is. Zij die een groei voorspellen verwachten juist meer eigen ICT-personeel nodig te hebben in verband met de toenemende complexiteit van ICT-oplossingen.

Grotere ICT-afdelingen vs. het inhuren van specialisten

Voor beide verwachtingen is iets te zeggen. Zo hebben ICT’ers binnen de eigen organisatie steeds vaker contact met eindklanten, welke toegang hebben tot een steeds groter aanbod aan services. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om voldoende ICT’ers in huis te hebben. Daarnaast zitten veel bedrijven te springen om bijvoorbeeld data analisten, aangezien ze door technologische vooruitgang steeds meer data beschikbaar hebben om hun dienstverlening mee te optimaliseren.

Aan de andere kant zijn er ook reële redenen te bedenken waarom de eigen ICT-afdeling in de toekomst zou kunnen krimpen. Zo zal kunstmatige intelligentie steeds meer ‘mensenwerk’ vervangen en zorgt de groei van de wereldwijde cloud ervoor dat er steeds minder technologie ‘on premise’ beheert hoeft te worden. De waarheid zal dus waarschijnlijk ergens in het midden liggen.

Meer over ICT-afdelingen:

Javelin ICT als uw ICT-specialist

Als ICT-dienstverlener biedt Javelin ICT haar klanten maatwerk op het gebied van ICT. Wij zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in het ontwerpen, verzorgen en onderhouden van moderne ICT-oplossingen. Onderdeel van onze dienstverlening zijn bijvoorbeeld proactief ICT-beheer, monitoring, online werkplekken en telefonieoplossingen. Bent u op zoek naar een ICT-specalist met kennis van de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT? Dan nodigen wij u graag uit voor een vrijblijvende kennismaking. Dit kan via ons online contactformulier of door ons te bellen op 040 – 850 3000.