Zo vlak voor de jaarwisseling kunnen we langzaamaan concluderen dat Google Glass in 2014 de opgebouwde hype niet waar heeft kunnen maken. De bril is nog steeds niet uit de bètafase en consumenten beginnen hun interesse te verliezen. Er gaan zelfs geruchten dat Google de Amerikaanse Basecamp winkels, waar consumenten de gadget onder begeleiding kunnen proberen, gaat sluiten. Echter, waar de gadget voor consumenten lijkt te floppen, blijven de toepassingen voor bedrijven en organisaties uitermate interessant.

Levens redden met Google Glass

In de Verenigde Staten wordt bijvoorbeeld getest met het gebruik van Google Glass in ziekenhuizen. Artsen krijgen via de gadget gegevens over hun patiënten door, zonder dat zij het contact met de patiënt hoeven te onderbreken. In levensbedreigende situaties waarbij elke seconde telt, kan dit letterlijk levens redden. Om Google Glass op bovenstaande manier te gebruiken, is deze voorzien van speciale software. Zo kan deze versie van de bril bijvoorbeeld niet online buiten het ziekenhuisnetwerk en kunnen de artsen hiermee geen gebruik maken van Social Media. Daarnaast is de spraakherkenning van Google Glass aangepast, zodat deze overweg kan met het medisch jargon dat artsen gebruiken.

Nieuwe versie Google Glass in 2015?

De geruchtenmolen rond Google Glass blijft daarnaast op volle toeren draaien. Zo zou er komend jaar een nieuwe versie van de bril uit moeten komen die gebaseerd is op technologie van Intel, in plaats van de huidige chips die bij Texas Instruments vandaan komen. In samenwerking met Intel zou Google Glass vervolgens de zakelijke markt moeten gaan veroveren. Zo zouden pakketbezorgers de bril bijvoorbeeld kunnen gebruiken om actuele bezorginformatie te ontvangen, bouwbedrijven om bouwvakkers te voorzien van bouwtekeningen en de brandweer zou zijn weg sneller kunnen vinden met plattegronden via Google Glass.

Innovatie ICT-oplossingen

Bij Javelin ICT geloven we heilig dat het laatste woord over Google Glass nog niet gesproken is. Zoals vaker bij complexe innovaties, duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat Google Glass zijn plek in de markt gevonden zal hebben. Wanneer een organisatie bij ons aanklopt om te onderzoeken wat de mogelijkheden van Google Glass zijn voor haar bedrijfsvoering, zullen wij de uitdaging dan ook zeker aangaan. Tot die tijd blijven wij ons dagelijks inzetten als leverancier van betrouwbaar systeem- en netwerkbeheer voor het MKB.