Gebleken is dat kleine bedrijven in vergelijking met grote bedrijven vaker slachtoffer zijn van cybercrime. Onderzoek wijst uit dat dit komt door het feit dat kleine bedrijven veelal weinig tot geen actie ondernemen om zich tegen dit soort criminaliteit te verweren. Hoewel een cyberaanval nooit volledig te voorkomen is, kunt u er wél voor zorgen dat uw bedrijf zo goed mogelijk beveiligd wordt. Wij geven u enkele tips hoe u dit aanpakt!

Als mkb’er zonder ICT kennis is het zoeken naar een speld in de hooiberg: wat moet u specifiek doen om uw bedrijf van een goede beveiliging te voorzien? En hoe realiseert u dit? Met de volgende tips kunnen we u wellicht een beetje helpen:

  1. Houd de computersoftware up-to-date
  2. Het is van groot belang dat de computersoftware binnen het bedrijf up-to-date blijft. Zorg er daarom voor dat u nieuwe updates zo snel mogelijk installeert wanneer deze vrijkomen. Doe dit echter nooit zonder ondersteuning van uw ICT medewerker- of partner. Tevens is het belangrijk alle computers van een goede virusscan te voorzien en regelmatig back-ups te maken. Hiermee voorkomt u dat bestanden door een eventueel virus verloren gaan.

  3. Varieer met wachtwoorden
  4. Variëren met wachtwoorden is heel belangrijk. De kans is groot dat werknemers voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruiken. Hoewel mensen op deze manier hun wachtwoorden goed onthouden, maakt dit de kans dat uw bedrijf wordt gehackt aanzienlijk groter. Wanneer hackers enkel één wachtwoord hoeven te ontcijferen, kunnen zij binnen no-time bij al uw gegevens. Wanneer er diverse wachtwoorden gebruikt worden, wordt het voor cybercriminelen een lastige klus om bij alle bestanden te komen.

  5. Waarschuw uw werknemers voor eventuele cyberaanvallen
  6. Een van de bekendste vorm van cybercrime, is phising. Criminelen sturen e-mails uit naam van een bank, een bedrijf of een overheidsinstelling waarmee zij de ontvanger verzoeken om geld te betalen. Belangrijk is dat u uw werknemers erop attendeert nooit zomaar op een link te klikken en geld te betalen.

  7. Beperk het gebruik van een openbaar wifi-netwerk
  8. Hoewel het gebruik van openbare wifi ons vaak goed uitkomt, weten weinig mensen dat dit op het gebied van online veiligheid een groot risicofactor is. Wel zijn er diverse veiligheidsmaatregelen om dit risico zoveel mogelijk in te perken. Maak uw werknemers er sowieso van bewust dat ze oppassen met wat voor werkzaamheden zij op een openbaar wifi-netwerk verrichten en welke gevoelige informatie er op dat moment beschikbaar is.

  9. Zorg voor een goede verzekering
  10. Wanneer uw bedrijf is getroffen door cybercrime, kan dit financieel een grote impact hebben. Belangrijk is om hierop voorbereid te zijn met een goede verzekering. Hierdoor bent u verzekerd tegen inbraken op ICT-systemen.

Een beveiligs systeem met Javelin ICT

Met Javelin ICT als ICT partner bent u verzekerd van een goed beveilig netwerk. Bij ons staat veiligheid voorop. Met het oog op de laatste ontwikkelingen geven onze professionals u graag advies over de specifieke beveiligingsmaatregelen voor uw onderneming. Wij zullen ervoor zorgen dat u goed bent voorbereid op eventuele cyberaanvallen. Geïnteresseerd? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op.