Anno 2013 is thuiswerken binnen veel organisaties een optie geworden. Maar liefst 60% van de werknemers in Europa werkt wel eens of regelmatig thuis. Het thuiswerken is gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder geworden, maar veiligheid lijkt nog ietwat achter te lopen, zo concludeert Iron Mountain. Het bedrijf deed onderzoek naar het risico op datalekken bij bedrijven die thuiswerken faciliteren en kwam tot de conclusie dat veel werkgevers onvoorzichtig zijn als het op beveiliging aankomt.

Werknemers zorgen onbewust voor risico’s

Uit onderzoek van Iron Mountain komt onder andere naar voren dat slechts 18% van de werkgevers formeel beleid heeft voor thuiswerkers, de meerderheid biedt geen ondersteuning of begeleiding. Dit leidt ertoe dat werknemers in veel gevallen onbewust onzorgvuldig omgaan met bedrijfsinformatie. Documenten worden via de persoonlijke e-mail verstuurd of ontvangen, documenten slingeren rond in huis, documenten worden weggegooid via het huisafval en in een aantal gevallen blijkt er gewerkt te worden met onbeveiligde draadloze netwerken.

Goed thuiswerk-beleid voorkomt risico op datalekken

Al deze handelingen van werknemers zorgen ervoor dat gevoelige bedrijfsinformatie in verkeerde handen kan vallen, met de nodige potentiële gevolgen voor de werkgever. Om dit risico af te dichten zullen organisaties volgens Iron Mountain een aantal stappen moeten zetten. Zo moet er ten eerste duidelijk beleid uitgezet worden over thuiswerken, moeten er richtlijnen komen voor welke informatie wel en niet middels thuiswerken behandeld mag worden, moet de werknemer van de juist apparatuur zijn voorzien, zijn trainingen en bijscholing essentieel en moet er altijd beveiligde toegang mogelijk zijn tot het bedrijfsnetwerk. Als deze punten nageleefd worden, zal de kans op datalekken sterk verkleind worden.

Bent u benieuwd hoe veilig uw werknemers thuiswerken? Javelin raakt graag in gesprek over potentiële verbeter-punten en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beveiligd thuiswerken. Neem gerust contact met ons op!

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!