Veel bedrijven laten sinds de komst van het coronavirus medewerkers steeds meer thuiswerken. Echter hebben veel bedrijven hier nog geen duidelijk protocol voor. Volgens IT-specialisten levert dit forse data-risico’s op.

Ondanks dat nu een groot deel van de Nederlanders thuiswerkt, wordt dit nog lang niet altijd veilig gedaan. Een protocol, waarin is vastgelegd welke regels er gelden bij het werken op afstand, mist vaak nog. Echter, wanneer organisaties geen duidelijke protocollen met richtlijnen over wat wel en niet toegestaan is bij het werken op afstand hebben opgesteld, kan dit risico’s op het gebied van security en data-privacy met zich meebrengen.

Datalekken voorkomen

Om op afstand te kunnen werken, hebben veel medewerkers bijvoorbeeld wel eens vanaf hun zakelijke e-mailadres bestanden naar hun privé e-mailadres gestuurd. Omdat particuliere computers lang niet altijd veilig zijn, kan dit gevaarlijk zijn. Daarnaast is het WiFi-netwerk thuis in de meeste gevallen minder goed beveiligd dan de zakelijke verbinding. Bovendien zijn werknemers de eerste in lijn bij data-privacy en -security om datalekken te voorkomen. Werkgevers dienen hun medewerkers dan ook te voorzien van duidelijke richtlijnen voor werken op afstand én van de technische middelen die nodig zijn om veilig te kunnen werken.

Oplossen securityrisico’s

Thuiswerken kan veel risico’s voor dataveiligheid met zich meebrengen, maar gelukkig zijn deze vaak ook eenvoudig op te lossen. Om te voorkomen dat zakelijke bestanden via een slecht beveiligd privé-account gedeeld worden, kunnen medewerkers het beste voorzien worden van een zakelijk device dat aansluit bij hun wensen en taken. Bij een onvoldoende beveiligd thuisnetwerk biedt een VPN-verbinding uitkomst. Wijs medewerkers tevens op de gevaren van phishing e-mails. Op technisch gebied is het uitbesteden van securitybeheer altijd een goede oplossing.

Veilig werken op afstand dankzij Javelin ICT

Javelin ICT kan er als uw ICT-partner voor zorgen dat u beschikt over een veilige thuiswerkomgeving en dat data altijd is beschermd, waar u ook bent. Met het oog op de laatste ontwikkelingen, geven onze specialisten u gedegen advies over de specifieke beveiligingsmaatregelen voor uw organisatie. Wilt u graag meer informatie of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer 040 – 850 3000 of via het online contactformulier.