De Nederlandse ICT-sector profiteert van het economisch herstel en dat is goed te merken aan de dalende werkloosheid onder ICT’ers. Uit onderzoek van het UWV blijkt bijvoorbeeld dat het aantal uitkeringen onder ICT’ers in 2016 met meer dan 12 procent is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Aan de andere kant zijn er echter nog steeds rond de 7.600 ICT’ers werkloos, terwijl een groot deel van de vacatures moeilijk te vervullen is. Dit is een remmende factor voor de groei van de ICT-sector.

Moeilijk vervulbare vacatures

Vooral vacatures voor relatief nieuwe ICT-functies zoals systeemanalisten, securityspecialisten en infrastructuurspecialisten zijn moeilijk te vervullen. Terwijl over alle sectoren gezien 23 procent van de vacatures moeilijk vervulbaar is, ligt dit percentage bij de ICT-sector op 48 procent. Een aanzienlijk verschil. De oorzaak van dit hoge percentage ligt in de ontwikkelingen in de ICT-sector die elkaar razendsnel opvolgen. Veel werkzoekenden hebben daardoor verouderde kennis of zijn opgeleid op het verkeerde niveau.

Bijscholing essentieel voor ICT’er

Dit leidt ertoe dat vooral oudere ICT’ers en lager opgeleide ICT’ers moeilijk aan een nieuwe baan kunnen komen. Voor ICT’ers is het daarom van levensbelang om zich constant bij te blijven scholen, zodat hun kennis up-to-date blijft. Op dit moment is er bijvoorbeeld veel vraag naar specialisten op het gebied van software- en applicatieontwikkeling. Hoewel er in het gehele land veel vraag is naar dit soort specialisten, is de vraag het sterkst in de regio’s Noord-Brabant, Amsterdam en Utrecht.

Meer over de ICT arbeidsmarkt:

Houdt uw ICT-kennis up-to-date met Javelin ICT

Heeft u ook moeite om de juiste ICT-kennis in huis te halen? Dan kunnen de specialisten van Javelin ICT u helpen. Met Javelin ICT als uw ICT-partner haalt u namelijk up-to-date ICT-kennis in huis, zonder dat u hier specialisten voor hoeft aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat u zich helemaal op uw corebusiness kunt richten, terwijl uw ICT-vraagstukken onze corebusiness zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!