Veel werknemers werken dagelijks met ICT-oplossingen die niet zijn geïmplementeerd en goedgekeurd door de IT-afdeling van het betreffende bedrijf. Dit fenomeen wordt ‘Shadow IT’ genoemd. Men gebruikt deze oplossingen vaak omdat de software die door het bedrijf beschikbaar gesteld wordt niet voldoet. Shadow IT toepassingen die binnen het Nederlandse bedrijfsleven vaak gebruikt worden zijn bijvoorbeeld Dropbox, WeTransfer en Skype. De opkomst van Shadow IT zorgt ervoor dat adequaat systeembeheer steeds moeilijker wordt.

De opkomst van Shadow IT

Door de opkomst van cloud computing is het tevens zeer gemakkelijk geworden om online ICT-oplossingen aan te schaffen en te gebruiken. Vaak wordt de IT-afdeling bovendien door werknemers gezien als een barrière, waardoor snel iets regelen op het gebied van ICT niet mogelijk is. Tel daar de hoge mate van beschikbaarheid en de lage instapkosten van cloud-software bij op en het wordt voor werknemers erg verleidelijk om zelf op zoek te gaan naar passende ICT-oplossingen. Uit een onderzoek door Atos is gebleken dat inmiddels gemiddeld 5 tot 15 procent van de afdelingsbudgetten binnen organisaties worden uitgegeven aan Shadow IT.

Risico’s van shadow IT

Voor bedrijven kleven er aanzienlijke risico’s aan Shadow IT. Zo wordt het onmogelijk om de uitgaven aan ICT in de hand te houden en adequaat te monitoren. Daarnaast kan de IT-afdeling moeilijk support bieden voor applicaties die zij helemaal niet geïmplementeerd hebben en komen zaken als beveiliging en compliance onder druk te staan. Om een wildgroei aan Shadow IT te voorkomen zouden bedrijven voor een adequaat IT-beleid moeten zorgen. Immers, wanneer een bedrijf de ICT-oplossingen biedt die werknemers nodig hebben, hoeven zij niet zelf op zoek te gaan.

Adequaat systeembeheer door Javelin ICT

Javelin ICT is uw partner als het gaat om adequaat systeembeheer. Wij denken bijvoorbeeld graag met u mee over effectief beleid met betrekking tot Shadow IT en Bring Your Own Device (BYOD). Daarbovenop kunnen wij zelfs het complete systeembeheer van uw organisatie voor u uit handen nemen. Doordat de experts van Javelin ICT jarenlange ervaring hebben met cloud computing, ICT-beheer en ICT-infrastructuur, bent u verzekerd van up-to-date ICT-kennis zonder dat u daar medewerkers voor in dienst hoeft te hebben. Benieuwd naar de mogelijkheden? U kunt eenvoudig contact opnemen via onze website of kunt ons bellen op telefoonnummer 040- 850 3000.