Het ICT Jaarboek 2014-2015 laat zien hoe het staat met hardwaretoepassingen binnen het bedrijfsleven in België. Zo blijkt dat bij de smartphones, Samsung het nu aan het winnen is van Apple. Maar, Apple blijft marktleider op het gebied van tablets. Wat laptops betreft, wordt in het bedrijfsleven het meest gebruik gemaakt van het merk HP. Desktops mogen echter ook nog niet afgeschreven worden, het blijkt namelijk dat nog veel bedrijven gebruik maken van desktops. Verder is er een groei te zien in het gebruik van NAS opslag en cloud computing.

Zakelijke smartphones: Huawai komt er aan.

Uit het onderzoek blijkt dat de smartphones van Samsung (marktaandeel: 17%) momenteel meer gebruikt en beter gewaardeerd worden dan die van Apple (16%). Dit is wel degelijk veranderd ten opzichte van vorig jaar, toen was Apple zakelijk namelijk nog de grote favoriet. Wat verder opvalt, is dat de relatief nieuwe speler in Europa genaamd Huawai al beschikt over 7% van de markt. Hierdoor staat Huawai nu op een derde positie, boven Nokia en Blackberry.

Ook tablets steeds vaker gebruikt op de werkvloer

Tablets zijn daarnaast aan een flinke opmars bezig in het bedrijfsleven. Op dit gebied blijft Apple (32% marktaandeel) ruim de grootste speler, alleen Samsung (18%) kan wat concurrentie bieden. Het marktaandeel van andere merken is ten opzichte van deze twee grootmachten te verwaarlozen. Een belangrijke trend die ontstaat op het gebied van tablets en smartphones is BOYD (bring your own device). Dit houdt in dat werknemers hun privé toestel ook voor zakelijke doeleinden gaan gebruiken. Voor systeembeheerders is het een uitdaging om al deze toestellen samen te laten werken in één ICT-infrastructuur.

Laptops vs. desktops

Tot slot worden de laptops van HP en DELL veruit het meest gebruikt in het bedrijfsleven, de beste waardering ging traditioneel gezien echter altijd uit naar Apple. Dit jaar is Apple nog steeds het best gewaardeerd, maar het verschil met andere fabrikanten is praktisch verwaarloosbaar. Opvallend genoeg zijn desktops nog altijd prominent aanwezig op de werkvloer. Waar een grote daling zichtbaar is in de verkoop van desktops voor privé gebruik, is dit in het bedrijfsleven (voornamelijk bij grotere bedrijven) nog niet het geval.

ICT-partner voor uw systeembeheer

Met een grote verscheidenheid aan hardware in het bedrijfsleven, is het belangrijk dat al deze hardware goed samen kan werken binnen de bestaande ICT-infrastructuur. Dit vraagt om adequaat systeembeheer. Met Javelin ICT als uw ICT-partner, is uw hardware in goede handen. Wij bieden oplossingen voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, oplossingen voor laptops, dekstops en voor de opslag van uw data. Zo kunt u bij ons bijvoorbeeld terecht voor werken in de cloud en cloud opslag. Voor meer informatie neemt u contact op via onze website, of belt u ons op 040- 850 3000.