Op 14 juli 2015 stopt Microsoft de ondersteuning van alle versies van Windows Server 2003. Dit houdt in dat er na deze datum, geen updates en patches meer zullen uitkomen voor dit besturingssysteem. Bedrijven die na deze datum gebruik blijven maken van Windows Server 2003, lopen serieuze beveiligingsrisico’s én nemen daarnaast het risico dat zij niet meer voldoen aan de compliance eisen die in hun sector gelden. Zij doen er verstandig aan, om zo snel mogelijk na te gaan denken over een migratie naar een moderne serveromgeving.

Het risico van een verouderd besturingssysteem

Het einde van de ondersteuning van Windows Server 2003, betekent niet dat servers die op dit besturingssysteem draaien na 14 juli niet meer zullen werken. Deze servers zullen echter wel snel kwetsbaarder worden voor beveiligingslekken. Hackers zullen naar verwachting actief op zoek gaan naar servers die nog draaien op het verouderde besturingssysteem. Hiermee lopen organisaties die na 14 juli nog gebruik maken Windows Server 2003, het risico dat zij bijvoorbeeld het slachtoffer worden van een diefstal van bedrijfsgegevens. Iets wat de nodige reputatieschade met zich meebrengt.

Nog veel organisaties op Windows Server 2003

Naar schatting zijn er in Nederland nog 600.000 licenties voor Windows Server 2003 actief. Dit betekent, dat het einde van de ondersteuning van dit besturingssysteem een serieus probleem kan vormen. Een migratie naar een nieuw besturingssysteem is namelijk geen sinecure en Microsoft geeft aan dat dit zomaar meer dan 12 maanden in beslag zou kunnen nemen. Vooral de migratie van de 32-bits variant van het besturingssysteem naar een nieuwere versie vereist de nodige expertise, aangezien de nieuwe versies van Windows Server alleen in 64-bits varianten verkrijgbaar zijn.

Uw serverbeheer onderbrengen bij Javelin ICT

Met Javelin ICT als uw ICT-partner, is uw serverbeheer in veilige handen. Voor een vast bedrag per maand leveren wij u namelijk Managed Hosting, waarbij wij garanderen dat uw serveromgeving altijd up-to-date is. Heeft u op dit moment nog servers draaien op Windows Server 2003? Dan adviseren wij u graag hoe u deze servers veilig kunt upgraden. Vanzelfsprekend kunnen wij een migratie van uw applicaties naar een nieuw besturingssysteem ook voor u verzorgen. Neem contact met ons op over de mogelijkheden met betrekking tot uw specifieke situatie, of bel ons op 040- 850 3000.