Kaseya, leverancier van IT-management software, heeft de bevindingen van haar jaarlijkse ‘IT operations benchmark’ gepubliceerd. Dit onderzoek biedt inzicht in het effect wat ICT-afdelingen hebben op de omzet van ondernemingen. Zo blijkt dat de omzet van ondernemingen met een ‘volwassen’ ICT-afdeling sneller groeit dan de omzet van andere ondernemingen. Daarnaast blijkt dat ICT-afdelingen met een hoge mate van volwassenheid, vaker ICT-diensten uitbesteden. Voor het onderzoek zijn wereldwijd 1.200 medewerkers van MKB’ers ondervraagd.

Volwassenheid van een ICT-afdeling

Voor het onderzoek is de volwassenheid van ondernemingen op het gebied van ICT gemeten aan de hand van een aantal punten. Deze punten zijn 1) het adequaat kunnen reageren op verzoeken van eindgebruikers, 2) het systematisch oplossen van problemen en een systematische aanpak van dagelijkse taken, 3) ICT op een proactieve manier managen en bijvoorbeeld repetitieve taken automatiseren, 4) het monitoren en beheren van prestaties aan de hand van Service Level Agreements (SLA’s) en 5) ICT op een strategische manier inzetten om innovatie binnen de onderneming te stimuleren. Bedrijven die hoog scoren op deze vijf punten houden volgens Kaseya tijd over om zich te richten op ICT-oplossingen die de tevredenheid van de eindgebruiker verhogen en daarmee leiden tot een beter bedrijfsresultaat.

Het uitbesteden van ICT-diensten

Bedrijven die hoog scoren op de vijf punten van volwassenheid besteden ICT-diensten bovendien vaker uit aan gespecialiseerde bedrijven. Denk hierbij aan diensten zoals ICT-beheer, voorzieningen voor back-up en herstel, online werkplekken en het beheer van cloudomgevingen. Door deze zaken uit te besteden, houden ondernemingen capaciteit over die kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat ICT-oplossingen worden ingezet op een manier die de organisatie optimaal ondersteunt. Dat dit een succesvolle strategie kan zijn, blijkt uit het feit dat 36% van de bedrijven met een volwassen ICT-afdeling de omzet in de afgelopen twee jaar met meer dan 10% zag stijgen, tegenover 21% van de bedrijven met een laag scorende ICT-afdeling.

Meer over ICT

UW ICT uitbesteden aan Javelin ICT

Wilt u uw ICT ook optimaal inrichten? Dan kunnen de professionals van Javelin ICT u hierbij helpen. Javelin ICT kan u namelijk voorzien van gedegen advies en u kunt uw ICT (gedeeltelijk of volledig) uit handen geven aan Javelin ICT. Op deze manier houdt u capaciteit over om u optimaal te richten op uw corebusiness. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!