Vorige maand berichtten wij over het opmerkelijke feit dat het wereldwijde energieverbruik in de ICT-sector sneller groeit dan het totale energieverbruik. Zo is uit onderzoek gebleken dat het wereldwijde energieverbruik van Informatie- en Communicatietechnologie de laatste jaren met 7% per jaar is toegenomen. Vandaag heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers met betrekking tot het stroomverbruik van de Nederlandse ICT-branche bekendgemaakt. In dit artikel zetten wij de feiten op een rij.

Stroomverbruik ICT in 2013 met 2,27% gestegen

Uit de statistieken van het CBS, blijkt dat het totale energieverbruik van ICT-bedrijven in Nederland gedurende 2013, met 2,27% is toegenomen. Daarmee komt het stroomverbruik van de ICT-sector uit op 2,76 miljard kilowattuur, wat te vergelijken is met het energieverbruik van ongeveer 900.000 Nederlandse huishoudens. In de gemeente Amsterdam steeg het energieverbruik dat kan worden toegeschreven aan ICT, in de afgelopen jaren het hardst. Hier is over de periode van 2010 tot 2013 een stijging van ruim 15% waarneembaar, waardoor de ICT-bedrijven in deze stad gedurende 2013 uiteindelijk meer dan 700 miljard kilowattuur aan energie verbruikten.

Grootste toename in Noord-Holland en Groningen

In de provincies Noord-Holland en Groningen nam het energieverbruik het sterkst toe in 2013. Zo steeg het energieverbruik van de Noord-Hollandse energiesector van 1,12 miljard kilowattuur naar 1,2 miljard kilowattuur (6,75%), terwijl het stroomverbruik in Groningen steeg 220 miljoen kilowattuur naar 233 miljoen kilowattuur (6,03%). De provincie Noord-Holland is bovendien koploper met een aandeel van 43,3% van het totale landelijke energieverbruik ICT over 2013. Dit komt volgens het CBS doordat hier veel datacenters gevestigd zijn. In Amsterdam ligt immers het grootste internetknooppunt ter wereld.

Oorzaken voor toenemend energieverbruik

Het energieverbruik van de ICT-branche neemt vooral toe in provincies en gemeenten waar datacenters prominent aanwezig zijn. In de delen van het land waar dit niet zo is, is het stroomverbruik slechts licht gestegen of zelfs gedaald, aldus het CBS. Dit komt doordat het stroomverbruik van de ICT-infrastructuur binnen traditionele bedrijven afneemt. Enerzijds gebruiken deze bedrijven steeds vaker energiezuinige apparatuur en anderzijds brengen zij data en applicaties onder in de cloud, waardoor het energieverbruik verschuift naar datacenters.

Javelin ICT: uw kennis in ICT

Bij Javelin ICT zijn wij op ieder moment op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de ICT-branche. Mede hierdoor zijn wij al jaren een betrouwbare partner voor bedrijven uit het MKB. Of het nu gaat om betrouwbare hosting, ICT-beheer of een migratie naar de cloud, wij maken het graag voor u mogelijk. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met één van onze specialisten via onze website, of bel ons op 040- 850 3000.