Opmerkelijk ICT-nieuws: uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat het stroomverbruik van de ICT-sector sneller groeit dan het totale wereldwijde energieverbruik. Onderzoekers hebben becijferd dat in de periode van 2003 tot 2012, het stroomverbruik van Informatie- en Communicatietechnologie is verdubbeld. Dit, ondanks de introductie van steeds meer energiezuinige apparatuur. Van 2003 tot 2007 groeide het energieverbruik van de ICT-sector met ruim 10% per jaar, daarna is de groei afgevlakt tot 7% per jaar.

Netwerken: energieverslinders van de ICT

Voor het onderzoek is energieverbruik in drie verschillende categorieën onderzocht. Deze categorieën zijn (1) computers, (2) datacenters en (3) netwerken. Bij computers gaat het om het stroomverbruik van dekstops en laptops, bij datacenters om de servers waar websites, applicaties en clouddiensten op draaien en bij netwerken gaat het om alles wat communicatie tussen verschillende apparaten mogelijk maakt. Bij de netwerken is het energieverbruik in de afgelopen jaren het sterkst toegenomen. De verwachting is dat dit in de komende jaren alleen maar erger zal worden, aangezien de trend is dat steeds meer apparatuur onderling kan communiceren (zie bijvoorbeeld Internet of Things).

Duurzaamheid ICT

De groei van het stroomverbruik van ICT is in recentere jaren afgevlakt, dit komt doordat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van energiezuinige apparatuur. Zo worden er vaak laptops in plaats van desktops gebruikt en waar men nog wel desktops gebruikt, zijn energieverslindende CRT-monitoren vaak vervangen voor energiezuinige LCD-monitoren. Maar ook in datacenters wordt hard gewerkt om het energieverbruik terug te dringen. Zo draaien er steeds vaker meerdere virtuele servers op één fysieke server, waardoor er minder fysieke servers nodig zijn. Daarnaast wordt ook de koeling van alle servers steeds efficiënter geregeld. Tot slot is er ook op het gebied van netwerken slimme technologie die het energieverbruik terugdringt. Zo wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van slimme managed WiFi oplossingen, waarbij de sterkte van het draadloze signaal zich aanpast aan het aantal gebruikers. Zo wordt er minder energie gebruikt op het moment dat er weinig gebruikers zijn.

Over Javelin ICT

Javelin ICT presenteert zich als ICT-partner voor MKB-organisaties. U kunt bij ons terecht om uw gehele ICT-beheer uit te besteden, maar wij kunnen bijvoorbeeld ook alleen het systeembeheer of netwerkbeheer voor u verzorgen. Daarnaast denken wij graag mee over uw ICT-beleid en kunnen wij bijvoorbeeld met u meedenken over energiezuinige ICT-oplossingen. Geïnteresseerd in onze dienstverlening? U kunt ons altijd bereiken via telefoonnummer 040- 850 3000 of door contact op te nemen via onze website.