Onlangs heeft Kennisnet de resultaten gepubliceerd van haar tweejaarlijkse ‘Vier in balans-monitor’. De resultaten van dit onderzoek geven inzicht in de mate waarin ICT wordt ingezet in het onderwijs en wat dit oplevert. Uit de Vier in balans-monitor 2015 blijkt dat het gebruik van ICT-oplossingen in het onderwijs blijft groeien. Zo maken alle leerkrachten in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs inmiddels gebruik van ICT, maar zouden scholen hier meer uit moeten kunnen halen.

ICT in het onderwijs

Waar de vraag vroeger was óf scholen ICT-oplossingen zouden moeten implementeren, is de vraag nu vooral hoe de ICT-oplossingen gebruikt kunnen worden om de onderwijskwaliteit te waarborgen en te verhogen. Zo maken steeds meer leerkrachten gebruik van digitaal lesmateriaal. Het aandeel leerkrachten dat dit doet ligt in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs op 25%, terwijl dit percentage in het middelbaar beroepsonderwijs inmiddels op 55% ligt. Daarnaast worden er steeds vaker tablets in de klas gebruikt (16%) en is op steeds meer scholen draadloos internet beschikbaar (~ 60%) voor zowel leerlingen als docenten. Van de leerlingen wordt vaak wel verwacht dat zij in dit geval zelf een laptop kopen.

Maatwerk bieden met behulp van ICT

Volgens Kennisnet zijn ICT-oplossingen uitermate geschikt om onderwijs op maat aan te bieden. Zij stellen dat een leerkracht vaak alleen voor een klas van ongeveer 25 leerlingen staat en dat het op dat moment onmogelijk is om het onderwijs perfect af te stemmen op álle leerlingen. Juist met ICT-oplossingen is het mogelijk om leerlingen die niet mee kunnen of zich juist vervelen, extra aandacht te bieden. Zo zijn er adaptieve apps die leerlingen op basis van de antwoorden die zij geven, andere lesstof aan kunnen bieden. Met het gebruik van dit soort slimme ICT-oplossingen komt tijd vrij die de leerkracht kan benutten om de onderwijskwaliteit nog verder te verhogen.

Oplossingen van Javelin ICT Eindhoven

Bij Javelin ICT denken wij graag met u mee, ook met scholen die ICT-oplossingen in willen zetten om de onderwijskwaliteit te verhogen. Nu scholen steeds vaker gebruik maken van tablets en laptops komt daar bijvoorbeeld adequaat ICT-beheer bij kijken. Daarnaast bieden wij bijvoorbeeld ook WiFi-oplossingen voor schoolgebouwen aan en kunnen wij de implementatie en het onderhoud van diverse applicaties voor u verzorgen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Dit kan via onze website of via het telefoonnummer 040- 850 3000.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!