Om kosten te besparen besteden steeds meer organisaties vandaag de dag hun ICT-beveiliging uit. Ze verhogen hiermee de beveiligingsnormen en houden tegelijkertijd rekening met het budget. Bedrijven gaan in dat geval vaak een samenwerking aan met een Managed Security Service Providers (MSSP). Deze providers beheren en beschermen het netwerk van organisaties. Bent u ook van plan om een dergelijke stap te gaan maken? Dan raden wij u aan om eerst het onderstaande stappenplan te doorlopen:

 1. Maak een begroting
 2. Voordat u besluit wat voor soort ICT-beveiliging uw organisatie nodig heeft, is het belangrijk inzicht te krijgen in welke methode u zich kunt veroorloven. Daarom adviseren wij u om eerst het beschikbare budget in kaart te brengen. Maak bijvoorbeeld een hernieuwde versie van een eerder gemaakte begroting. De kosten van een inbreuk op de beveiliging van uw organisatie moeten worden afgewogen tegen de kosten van het uitbesteden van de beveiliging aan een externe partij.

 3. Ontwikkel een uitbestedingsplan
 4. Om te voorkomen dat middelen worden misbruikt en om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen over een duidelijk overzicht van (nieuwe) veiligheidsmaatregelen beschikken, moet er een plan worden ontwikkeld waarin duidelijke afspraken worden gemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 20 procent van de organisaties het gevoel heeft dat ze voorbereid zijn op een veiligheidsincident. Veel bedrijven zien zelfs het belang van een goed beveiligingssysteem niet in. Wij adviseren hen een samenwerking aan te gaan met een Managed Security Service Provider (MSSP). Op deze manier wordt de beveiliging van het beveiligingsnetwerk uit handen gegeven en wordt voorkomen dat huidige systemen verouderen.

 5. Doe onderzoek naar verschillende opties
 6. Er zijn verschillende leveranciers als het gaat om Managed Security Service Providers, maar er is er maar één die het best past bij uw organisatie. Begin dan ook eerst met onderzoek naar alle opties. Wat zoekt u in een MSSP? En welke leveranciers hebben dit te bieden? Op deze manier beperkt u het ernorme aanbod aan goede leveranciers naar een kleiner aantal opties. Vergelijk deze aan de hand van recensies of eerdere ervaringen en maak naar aanleiding hiervan uw keuze.

 7. Voer oefenaanvallen uit
 8. Om het beveiligingssysteem van uw computer of netwerk optimaal te testen, kunt u het best oefenaanvallen uitvoeren. Dit is essentieel, omdat u er op deze manier het best achterkomt waar verbeterpunten liggen in uw beveiligingssysteem. Het is dan ook van belang om dit meerdere keren te doen voordat u een keuze maakt voor een bepaalde beveiligingsmethode. Daarnaast wordt op deze manier het risico op eventuele fouten beperkt en worden uiteindelijk echte aanvallen van buitenaf voorkomen.

 9. Ontwikkel beveiligingsvaardigheden
 10. Wanneer u kiest voor een MSSP, raden wij u ten alle tijden aan om ook zelf aan de slag te gaan met beveiligingsvaardigheden. Dit leidt niet alleen tot een betere samenwerking met een outsourcing bedrijf, maar werknemers leren hierdoor ook direct hoe het beveiligingssysteem werkt en waarom het van belang is voor uw organisatie. Hiermee zorgt u ervoor dat het systeem altijd in de gaten wordt gehouden en zo goed mogelijk wordt beveiligd.

 11. Kies een leverancier en maak duidelijke afspraken
 12. Een MSSP heeft verschillende diensten die het netwerk van uw organisatie op maat kunnen beschermen en beheren. Leg de resultaten van uw onderzoek naast de beschikbare opties en maak uw definitieve keuze. Wanneer u een leverancier heeft gekozen en daarmee een samenwerking aangaat, adviseren wij u om duidelijke afspraken te maken. Dit schept duidelijkheid met betrekking tot de verwachtingen en bevordert de uiteindelijke samenwerking.

Meer over ICT-beveiliging:

Veilig werken met Javelin ICT

Kiest u voor Javelin ICT als uw ICT-partner, dan staat veilig werken te allen tijde voorop. Dit betekent dat wij bij het ontwerpen, realiseren en onderhouden van ICT-oplossingen altijd oog hebben voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Onze ICT-professionals kunnen u adviseren met betrekking tot maatregelen die ervoor zullen zorgen dat u perfect voorbereid bent op een mogelijke cyberaanval. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.