Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen die de cloud kan bieden, is het belangrijk dat uw bedrijfsnetwerk in topconditie verkeert. Dit is geen gemakkelijke opgave op het moment dat u zaken als een beperkte bandbreedte en wisselende datavolumes in ogenschouw neemt. Met Software Defined Networking (SDN) voorkomt u dat uw bedrijfsnetwerk een knelpunt wordt. Deze technologie zorgt ervoor dat datastromen binnen uw netwerk flexibel en programmatisch beheerd kunnen worden.

Wat is Software Defined Networking (SDN)?

Bij Software Defined Networking worden datastromen en het beheer van diezelfde datastromen losgekoppeld. Concreet houdt dit in dat het beheer van alle datastromen op dat moment plaatsvindt op een server binnen uw netwerk en dat dit niet meer wordt verzorgd door netwerkproducten zoals routers en switches. Dit biedt een flink aantal voordelen op het gebied van flexibiliteit en automatisering, omdat u met SDN niet meer afhankelijk bent van de mogelijkheden die producenten van netwerkapparatuur u al dan niet bieden.

De voordelen van SDN binnen bedrijfsnetwerken

Op dit moment zijn netwerken die door software worden gedreven reeds gemeengoed binnen grote datacenters. Door de grote schaal van deze faciliteiten, levert het een grote besparing op wanneer een datacenter efficiënter kan opereren. Met behulp van SDN is het mogelijk om tot wel 100 procent van de beschikbare netwerkbronnen te benutten, waar dit percentage vroeger op 30 tot 40 procent lag.

Het is daarom wachten op het moment dat Software Defined Networking ook binnen bedrijfsnetwerken gemeengoed wordt. SDN stelt netwerkbeheerders in staat om datastromen real-time en zelfs geautomatiseerd aan te passen, zonder dat hiervoor wijzigingen aan hardware benodigd zijn. Dit levert significante voordelen op het gebied van schaalbaarheid en flexibiliteit op. Daarnaast maakt SDN het mogelijk om een netwerk optimaal in te richten, terwijl er gebruik wordt gemaakt van goedkopere ‘dommere’ hardware. Iets wat al gauw resulteert in een flinke kostenbesparing.

Meer over netwerkbeheer:

Zelf aan de slag met Software Defined Networking?

Is uw ICT-infrastructuur klaar voor de toekomst? Met SDN zorgt u ervoor dat uw bedrijfsnetwerk nu en in de toekomst optimaal blijft presteren. De specialisten van Javelin ICT kunnen u ondersteunen bij de implementatie van SDN binnen uw bedrijfsnetwerk. Zij kunnen u van gedegen advies voorzien en de daadwerkelijke implementatie voor hun rekening nemen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.