SaaS, wat staat voor Software as a Service, is een ICT-oplossing die de laatste jaren snel wint aan populariteit. SaaS houdt in dat een applicatie of programma door de ontwikkelaar van het product wordt gehost op een webserver en voor gebruikers toegankelijk is via het internet. Door deze ontwikkeling hoeven gebruikers de software dus niet langer aan te schaffen en te installeren. Hiermee komt een einde aan de eenmalige hoge aanschafkosten van software en betaalt de gebruiker alleen voor het daadwerkelijke gebruik van de software.

Licenties

Voor de komst van SaaS, was het gebruikelijk dat gebruikers een softwarepakket aanschaften, wat te vergelijken is met een eenmalige fee. Vervolgens moest de gebruiker zelf de installatie regelen en beschikken over de juiste hardware. Binnen bedrijven was er daarom vaak een systeembeheerder aanwezig, die alle software en hardware up-to-date hield. Bij SaaS is dit compleet anders geregeld. In plaats van een eenmalige (hoge) fee, betaalt de gebruiker nu periodiek een vast bedrag voor het gebruik van de software. Vervolgens regelt de ontwikkelaar de installatie, het onderhoud en de beschikbaarheid (up-time) van de software. Hiermee wordt de gebruiker een boel werk uit handen genomen.

Een voorbeeld van Software as a Service

Een voorbeeld van een populaire SaaS-oplossing is Microsoft Office 365. Hierbij kan de gebruiker een licentie aanschaffen voor bijvoorbeeld een jaar. Vervolgens kan hij of zij gebruik maken van het complete softwarepakket, zoals van Word, Excel, Powerpoint, Outlook en Sharepoint. Ook krijgen gebruikers de beschikking over Microsoft Exchange voor het verwerken van mail en het bijhouden van agenda items, contactpersonen en taken.

De voordelen van SaaS

  • Kosten. In het oude licentiesysteem moest de gebruiker vaak een hoog bedrag betalen voor de aanschaf van de software maar vervolgens ook nog voor alle updates. Bij Software as a Service hoeft men het product niet aan te schaffen maar betaalt men slechts de periodieke kosten voor gebruik van de software.
  • Opslag. De software staat niet geïnstalleerd bij de gebruiker zelf, maar de gebruiker maakt in plaats daarvan gebruik van de servers van de aanbieder. Hierdoor hoeft de gebruiker zelf minder opslag te verbruiken voor het installeren van software.
  • Personeel. Doordat de aanbieder of de ontwikkelaar voor het onderhoud en de updates zorgt, hoeft de gebruiker hier zelf geen rekening mee te houden. Hierdoor hoeft de gebruiker geen systeembeheerder in dienst te nemen die alles up-to-date houdt.

Javelin ICT als uw SaaS partner

Javelin ICT kan u helpen bij het implementeren, het maken van backups en rechtenbeheer met betrekking tot SaaS oplossingen. Wij zijn o.a. officieel dealer van Google Apps en Microsoft Office 365. Als een betrouwbare partner op het gebied van Cloud Computing maken wij graag kennis met u en uw onderneming. Wilt u weten wat SaaS en Cloud Computing voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.