Uit onderzoek onder Nederlandse bedrijven is gebleken dat in een jaar tijd, meer dan 30 procent van de ondervraagde ondernemingen in aanraking is gekomen met ransomware. Hierbij wordt de computer geïnfecteerd met kwaadwillende software, waarbij bestanden worden ‘gegijzeld’ door deze te versleutelen. Criminelen eisen vervolgens een geldbedrag voordat de bestanden weer worden vrijgegeven. Hoewel criminelen veel geld verdienen met deze vorm van cybercrime, krijgt beveiliging tegen ransomware binnen bedrijven niet altijd voldoende prioriteit.

Aantal besmettingen blijft groeien

Inmiddels blijft het aantal besmettingen met ransomware toenemen. Zo waarschuwde ICT-beveiliger Sophos deze week HR-medewerkers voor een speciaal soort ransomware. Criminelen reageren hierbij op een vacature, waarbij zij een pdf-bestand en een Excel-bestand meesturen. Doordat de e-mail gepersonaliseerd is, zijn veel HR-medewerkers geneigd om de bijlagen te openen. Wanneer zij dit doen zal de ransomware, genaamd Goldeneye, echter alle bestanden op de betreffende computer versleutelen. Doordat ransomware steeds moeilijker te herkennen is, is er behoefte aan oplossingen die de kwaadwillende software herkennen en isoleren.

Bedrijven te gemakzuchtig

Uit een onderzoek van CyberArk blijkt verder dat bedrijven vaak te gemakzuchtig omgaan met ICT-beveiliging. Zo is er onvoldoende aandacht voor de beveiliging van gebruikersaccounts die meer rechten hebben dan een normale gebruiker (zogenaamde privileged-accounts). Hackers en ransomware richten zich vaak op dergelijke accounts, zodat zij extra veel schade aan kunnen richten. Het is daarom bijvoorbeeld belangrijk dat bedrijfsnetwerken niet alleen beveiligd worden, maar ook continu worden gemonitord. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste activiteit plaatsvindt op het betreffende netwerk.

Meer over de ICT-beveiliging:

Veilig ondernemen met Javelin ICT

Met Javelin ICT als uw ICT-partner, weet u zeker dat ICT-beveiliging hoog op de agenda staat. Wij zorgen er namelijk voor dat onze ICT-oplossingen uw bedrijfsvoering optimaal ondersteunen en bovendien beveiligd zijn volgens de laatste inzichten op het gebied van ICT-beveiliging. Onze professionals kunnen u adviseren, oplossingen voor u implementeren en deze voor u onderhouden. Benieuwd hoe ICT uw organisatie kan ondersteunen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!