Ruim 60% van de toonaangevende ICT bedrijven heeft in een onderzoek van Rackspace aangegeven dat zij hun applicaties geheel of gedeeltelijk terug gaan halen uit de publieke cloud, wat een interessante ontwikkeling te noemen valt. De applicaties in kwestie worden overgezet op een gehuurde of eigen server. Deze wijze van werken, beter bekend als private cloud computing, krijgt de voorkeur van ICT bedrijven vanwege de hogere mate van controle op de server, de betere opties tot beveiliging, lagere kosten en hogere performance.

Onbetrouwbaarheid en instabiliteit van publieke cloud diensten

Het onderzoek van Rackspace is uitgevoerd onder 400 ICT adviseurs van bedrijven met meer dan 1.000 werknemers. Bijna 41% van de ondervraagden geeft aan dat zij hun applicaties of rekentaken gedeeltelijk zullen weghalen uit de publieke cloud. Ongeveer 19% is voornemens om de publieke cloud volledig te verlaten. De reden die ten grondslag ligt aan het verlaten van de publieke cloud, overigens ten bate van de private cloud, is voornamelijk te vinden in de onbetrouwbaarheid en instabiliteit van publieke cloud diensten. Wanneer immers een andere gebruiker die zich op dezelfde publieke server bevindt een zware toepassing uitvoert, dan zal de performance van de server afnemen. Met een eigen gekochte of gehuurde private server is men niet afhankelijk van externe invloeden en is een hoge performance altijd gegarandeerd.

Hybride vorm van werken in de cloud

Een meerderheid van de geïnterviewde ICT bedrijven ziet een private of hybride (combinatie van publiek en privaat) cloud omgeving eerder als eindpunt dan als opstapje naar een publieke cloud omgeving. Volgens Rackspace wordt uiteindelijk alles hybride. Zij zien hun klanten zowel gedeeltelijk overstappen van de publieke cloud naar private cloud en andersom. Een combinatie van deze twee zal waarschijnlijk de toekomst zijn. Bedrijven kunnen dan kiezen voor de stabielere private cloud computing voor hun bedrijfskritische applicaties en voor de goedkopere publieke cloud computing voor hun nice-to-have applicaties. De combinaties van deze twee vormen van ‘werken in cloud’ lijkt in veel gevallen de meest interessante optie.

Contact inzake ‘werken in de cloud’

Wilt u eens geheel vrijblijvend met een ICT expert van gedachten wisselen over de voor- en nadelen van cloud computing voor uw bedrijf. Of wilt u overstappen naar ‘werken in de cloud’? Lees dan hier meer over deze werkwijze of neem contact op met Javelin ICT Eindhoven!