In 2016 is de wereldwijde vraag naar public cloud infrastructuur met ruim 31 procent gestegen ten opzichte van het jaar 2015. Inmiddels vertegenwoordigt de gehele vraag naar Infrastructure as a Service (IaaS) meer dan 22 miljard dollar, waar dit in 2015 nog geen 17 miljard dollar was. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. De clouddiensten zijn op dit moment de snelst groeiende sector binnen de ICT-markt. Opvallend is dat deze markt wordt gedomineerd door slechts een handjevol grote spelers.

Grootste public cloud aanbieders

Grootste spelers binnen de markt voor public clouddiensten zijn Amazon, Microsoft en Alibaba. Hierbij is Amazon Web Services verreweg de grootste speler met een marktaandeel van meer dan 44 procent. Microsoft Azure heeft een aandeel van ongeveer 7 procent en Alibaba Cloud een aandeel van 3 procent. Hierbij moet vermeld worden dat Microsoft haar aandeel met 61 procent zag toenemen ten opzichte van een jaar eerder en Alibaba zelfs met 127 procent. De verwachting is dat de kleinere spelers in de komende jaren steeds meer aandeel van Amazon af zullen snoepen.

Hyperscale public cloud aanbieders

Zoals u bovenstaand heeft kunnen lezen wordt een groot gedeelte van de markt voor public clouddiensten beheerst door slechts een klein aantal spelers. Dit zijn zogenaamde hyperscale cloud aanbieders. Deze bedrijven hebben een groot netwerk van datacenters in verschillende landen, waar zij honderdduizenden servers hebben ondergebracht. Gartner verwacht echter dat kleinere spelers in de komende jaren meer waarde aan hun aanbod toe zullen voegen, waarmee zij aandeel op de grotere spelers zullen veroveren.

Meer over cloud computing:

Javelin ICT: uw cloud-partner

Geïnteresseerd in het overbrengen van uw ICT-infrastructuur naar de cloud? Met Javelin ICT als uw ICT-partner weet u zeker dat u de juiste keuze maakt. Wij zoeken bijvoorbeeld uit welke cloud service provider het meest geschikt is voor uw specifieke situatie en kunnen u ondersteunen bij de overstap naar de cloud. Ook wanneer u reeds in de cloud werkt kunnen wij uw huidige cloudoplossing voor u tegen het licht houden of periodiek onderhouden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.