De feestdagen komen eraan en dat betekent dat het tijd is om kerstinkopen te doen. Dit jaar zal dit grotendeels anders verlopen dan andere jaren. Door het coronavirus zijn we namelijk afhankelijker van webshops dan ooit tevoren. De toename van het aantal online aankopen heeft echter ook invloed op het gedrag van hackers.

Belangrijkste tijd van het jaar voor hackers

Met Black Friday en de feestdagen in aantocht bereiden cybercriminelen zich goed voor. Voor hackers zijn Black Friday en de feestdagen een groot succes, aangezien veel mensen hun inkopen online doen. Dit jaar is deze periode van online aankopen al maanden eerder begonnen door de lockdowns in vele landen. Het is dus belangrijk om als consument op uw hoede te blijven en extra alert te zijn wanneer u aankopen doet via internet. Veel consumenten zijn zich al bewust van de gevaren die online aankopen met zich kunnen meebrengen, maar wat als een cybercrimineel een website van een bekend merk tot in detail nabootst?

Enkele tips om fraude te voorkomen

Javelin ICT vindt het belangrijk dat u als consument op de hoogte bent van de valkuilen en geeft u graag enkele tips om zo veilig mogelijk uw online inkopen te doen. Allereerst is het belangrijk om niet blindelings te vertrouwen op de URL. Denkt u dat u op de website van een bekende retailer terecht bent gekomen? Dubbelcheck nog eens of er geen andere website bestaat voor u iets gaan aankopen, want cybercriminelen kunnen de URL relatief eenvoudig vervalsen. Het beste is om zelf te navigeren naar de website van de retailer. Daarnaast kunnen taalfouten ook een grote indicatie zijn. Vreemde teksten, slechte vertalingen en spelfouten wijzen erop dat het om een valse webshop gaat. Wees als laatste ook voorzichtig met urgente aanbiedingen. Aan de hand van tijdelijke aanbiedingen proberen hackers de consument naar hun website te lokken. Wordt u onder druk gezet om een aankoop te doen? Dan is er mogelijk sprake van fraude.

Javelin ICT biedt u hulp bij cybersecurity

Ook als organisatie is het uiterst belangrijk om bewust te zijn van de gevolgen die fraude met zich meebrengen. Javelin ICT helpt u graag bij het beveiligen van uw bedrijf. Wij zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technieken op het gebied van cybersecurity en helpen u graag verder met het vinden van een gepaste oplossing. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier of via het telefoonnummer 040 – 850 3000.