De zorgsector is een enorm interessant doelwit voor een cybercrimineel. De apparatuur is vaak vrij eenvoudig te hacken en in deze sector is enorm veel toegang tot persoonlijke gegevens; maar weinig sectoren zijn zo kwetsbaar. Juist vanwege deze kwetsbaarheid zijn zij extra goed beveiligd tegen cybercrime, iets waar bedrijven in andere sectoren een goed voorbeeld aan kunnen nemen.

Meer investeren in basis ICT-infrastructuur

De gevolgen van cybercriminaliteit kosten enorm veel geld. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het jaarlijks ruim tien miljard euro kost. Naar verwachting zal dit bedrag alleen nog maar oplopen, tot een mogelijk bedrag van 100 miljard euro.

In het afgelopen jaar hebben ruim 52 procent van de bedrijven in het MKB-segment te maken gehad met cybercriminaliteit. Een serieus hoog percentage, al is de urgentie ervan nog niet terug te zien. Om goed voorbereid te zijn op een cyberaanval is het ten eerste belangrijk verbeteringen aan te brengen in de basis van de ICT-infrastructuur. Door zo vroeg mogelijk afwijkingen te detecteren in het digitale verkeer, kunnen eventuele bedreigingen worden geïsoleerd en beoordeeld. Op deze manier worden bedreigingen aangepakt voordat zij schade kunnen aanrichten. In de zorg is er de afgelopen jaren meer dan ooit geïnvesteerd in de ICT en weten zij beter met dit soort situaties om te gaan. Zo heeft 41 procent van de zorginstanties een plan klaarliggen voor het geval er om een betaling wordt gevraagd voor ransomware.

Blijf continu ontwikkelen

Naast het investeren in de basis ICT-infrastructuur, is het ook van belang om op de hoogte te zijn van potentiële bedreigingen. De ICT-afdeling moet continu de veiligheid van de netwerken en systemen kunnen waarborgen. Daarnaast is het voor een bedrijf ook enorm belangrijk om diverse scenario’s op te stellen voor het geval een aanval daadwerkelijk plaatsvindt. Hoe voorkomt u bijvoorbeeld dat de aanval andere netwerken bereikt, schakelt u gelijk de politie in en bent u van plan losgeld te gaan betalen? Een aantal cruciale vragen waarbij het goed is om de antwoorden vooraf al in kaart te brengen. Zorg er dus voor dat u voorbereid bent en wacht niet tot het moment dat het écht een keer fout gaat.

Beveilig uw bedrijf tegen criminelen met Javelin ICT

Bij Javelin ICT is het mogelijk uw bedrijf te voorzien van een geheel veilige ICT-infrastructuur. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelen en technieken, zodat u zo veilig mogelijk kunt werken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons via het online contactformulier of telefonisch via 040 – 850 3000.