Voor bedrijven is het al jaren een belangrijk onderwerp: besparen op ICT kosten. In de praktijk blijkt namelijk meer dan eens dat organisaties onnodig veel geld uitgeven aan ICT hardware en software die niet wordt gebruikt of aan licentieovereenkomsten die onnodig zijn.

Door het uitbesteden van ICT beheer zorgen bedrijven in Nederland ervoor dat aanzienlijk op zowel kosten als tijd wordt bespaard.

Overheid richt zicht te weinig op bespaar-kansen ICT

Nu lijkt het erop dat het uitbesteden van bijvoorbeeld systeembeheer en netwerkbeheer ook onderwerpen zijn waar de overheid aan moet gaan denken. Uit onderzoek van Computable komt namelijk naar voren dat de overheid onnodig veel geld besteedt aan haar ICT infrastructuur. Het grootste probleem schrijft redacteur Kees Pieters toe aan het gemis aan motivatie tot het doorvoeren van besparingen.

Politici richten zich liever op het verbeteren van processen die publiekelijk zichtbaar zijn, dan dat ze de interne ICT infrastructuur aan een continue verbeterslag onderwerpen. En dit lijkt een hoop geld te kosten. Pieters maakte een berekening aan de hand van een aantal potentiële kostenbesparingen en kwam al snel uit op een bedrag van €1,75 miljard dat door de Nederlandse overheid jaarlijks zou kunnen worden bespaard met het efficiënter inrichten van haar ICT.

Gezien de impopulariteit van het voornoemde onderwerp onder politici, lijkt het maar de vraag of de Nederlandse overheid daadwerkelijk een inhaalslag op het gebied van efficiëntie zal gaan maken. Wanneer men hier toch toe overgaat, dan kan dat voor de Nederlandse belastingbetaler wel eens erg positief uitpakken. Zo blijkt goed ICT beheer maar weer eens relevant voor het hele land!