Er zijn nog steeds veel overheidsinstellingen en bedrijven die niet goed zijn voorbereid op aanvallen van cybercriminelen. Zo is eerder dit jaar bijvoorbeeld gebleken dat 75 procent van de medewerkers van het Openbaar Ministerie een verdachte e-mail opende, zonder onraad te ruiken. Daarnaast stimuleert de politie haar medewerkers om gebruik te maken van openbare WiFi-netwerken, om zo het datagebruik terug te dringen. Dit, terwijl hier aanzienlijke beveiligingsrisico’s mee gepaard gaan. Wij merken dat ook bij MKB’ers de focus niet altijd op effectieve ICT-beveiliging ligt.

Tips voor MKB’ers

Uit kostenoverwegingen beknibbelen MKB’ers namelijk vaak op IT-security. Dit is niet verstandig, aangezien bedrijven die bijvoorbeeld het slachtoffer worden van een ransomware-aanval of een datalek, hierdoor juist met flinke kostenposten te maken krijgen. Een algemene tip die al veel kwetsbaarheden oplost, is het regelmatig updaten van software. Hackers richten zich namelijk vaak op bekende kwetsbaarheden in populaire software. Een andere doeltreffende methode om de ICT-beveiliging te verhogen, is het onderwijzen van personeel met betrekking tot verdachte e-mails en het gebruik van onbeveiligde netwerken.

ICT-beveiliging is een echt specialisme

De ontwikkelingen op het gebied van IT-security gaan echter razendsnel. Het is daarom voor veel bedrijven ondoenlijk om zelf op de hoogte te blijven van alle ins-en-outs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ongeveer 16 procent van de bedrijven hun ICT-beveiliging op dit moment uitbesteedt aan een gespecialiseerde partij. De verwachting is dat dit percentage in de komende jaren als maar verder zal stijgen. Organisaties die veel met privacygevoelige informatie werken lopen hier op dit moment al in voorop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overheden en zorginstellingen.

Meer over ICT-beveiliging:

Optimaal beveiligd met Javelin ICT

De specialisten van Javelin ICT kunnen u helpen bij het optimaliseren van uw ICT-beveiliging. Zij zorgen ervoor dat cybercriminelen geen kans maken binnen uw organisatie. Javelin iCT kan kwetsbaarheden voor u in kaart brengen en u ondersteunen bij het verhelpen van de gevonden punten. Wanneer wij een ICT-oplossing voor u realiseren, dan kunt u er bovendien vanuit gaan dat deze optimaal beveiligd is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.