Bijna één op de vijf organisaties is tegenwoordig meer kwetsbaar geworden voor illegale hacks dan toen er nog geen sprake was van het coronavirus. Dit is één van de bevindingen van beveiligingsprovider Orange Cyberdefense. Uit onderzoek is tevens gebleken dat 19 procent van de 264 ondervraagden in hun IT-budget heeft moeten snijden door de coronacrisis.

Grootste focus op herinrichten werkplekken

Één van de vele maatregelen tijdens de coronacrisis was en is nog steeds de vraag om zoveel mogelijk vanuit huis te werken of in ieder geval voldoende afstand te bewaren op kantoor. Ruim een derde van de ondervraagde organisaties geeft daarom ook aan dat het herinrichten van de werkplekken, zowel thuis als op kantoor, de afgelopen tijd bovenaan hun prioriteitenlijst stond. Dit resulteerde in het feit dat de aandacht voor digitale veiligheid even verslapte. Hier willen de meeste organisaties de komende tijd weer verandering in brengen. Ruim 40% geeft aan dat ze een groot deel van hun IT-budget in de nabije toekomst zullen besteden aan cybersecurity.

Melden van datalek wettelijk verplicht

Wanneer zich een datalek voordoet, is het in Nederland wettelijk verplicht om hier melding van te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Orange Cyberdefense heeft onderzocht hoeveel organisaties die in de afgelopen 4 jaar een lek hebben gehad, hier ook daadwerkelijk melding van hebben gemaakt. Hieruit is gebleken dat 46 procent zich niet aan deze wet heeft gehouden en dus niet heeft aangegeven dat ze een datalek hebben gehad. Daarentegen heeft 42 procent dit wel gedaan en geeft 12 procent aan niet op de hoogte te zijn geweest van wat er met de datalek is gedaan.

Hulp bij cybersecurity

Bent u nog op zoek naar een ICT-partner die u helpt met de cybersecurity van uw organisatie? Dan bent u bij Javelin ICT aan het juiste adres. Onze ICT-professionals vertellen u graag over de mogelijkheden op het gebied van cybersecurity voor uw organisatie. Met Javelin ICT als uw ICT-partner bent u steeds voorbereid op mogelijke cyberaanvallen. Neem gerust contact met ons op via het telefoonnummer 040 – 850 3000 of via het online contactformulier.