In een analyse van onderzoeksbureau Gartner wordt de verwachting uitgesproken dat de wereldwijde ICT-uitgaven in 2017 met 2.7 procent toe zullen nemen ten opzichte van het jaar 2016. Dit is een bijstelling naar beneden ten opzichte van de 3 procent groei die eerder door Gartner werd uitgesproken. Als reden voor de bijstelling wordt de mondiale politieke onzekerheid gegeven. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat bedrijven investeringen uitstellen en in plaats daarvan eerst de kat uit de boom kijken. Het onderzoek, genaamd ‘Worldwide IT-Spending Forecast’ is de leidende indicator als het om mondiale ICT-uitgaven gaat.

“Markt voor devices vlak”

Waar in 2016 een stevige krimp te zien was op het gebied van uitgaven aan devices (zoals desktops, laptops, tablets en smartphones), laat de verwachting voor 2017 een vlak beeld zien. Deze verandering wordt toegeschreven aan een vervangingscyclus die eraan zit te komen in de PC-markt en de toenemende vraag naar smartphones in opkomende markten. Naar verwachting zal de sterkste groei echter te zien zijn bij bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van enterprise software en bij ICT-dienstverleners.

Het effect van politieke onzekerheid

Gartner stelt dat de range tussen de laagst mogelijke voorspelde groei en de hoogst mogelijke voorspelde groei dit jaar extra groot is. Dit komt door de mondiale politieke onzekerheid. Normaliter zouden opkomende trends zoals blockchain, kunstmatige intelligentie en de digitale transformatie zorgen voor een veel sterkere groei. Echter, doordat het effect van de politiek op belangrijke economieën op dit moment erg onzeker is, nemen veel bedrijven een afwachtende houding aan. Hier staat tegenover dat andere bedrijven hier juist kansen in zullen zien en daarom meer zullen investeren.

Meer over de ICT-branche:

Groei samen met Javelin ICT

Benieuwd hoe u uw bedrijfsresultaat kunt laten groeien door de slimme inzet van ICT-oplossingen? Dan kunnen de ICT-experts van Javelin ICT u helpen. Zij weten alles van de nieuwste trends op ICT-gebied en hoe deze binnen uw bedrijfsvoering kunnen worden toegepast. Advies, implementatie en onderhoud van state-of-the-art ICT-oplossingen zijn voor ons dagelijkse kost. Benieuwd hoe wij ICT kunnen inzetten om uw bedrijfsvoering te verbeteren? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op!

Meer interessant ICT-nieuws lezen? Volg ons op Facebook!