Ruim 44 procent van de Nederlandse bedrijven is in de afgelopen twee jaar slachtoffer geworden van phishingaanvallen. Dit blijkt uit onderzoek van Sophos. Ongeveer 58 procent van de ondervraagden kregen ongewenste e-mails binnen waarin zij werden verzocht op de meegestuurde links te klikken en hun gegevens achter te laten.

Voor het onderzoek dat Sophos, ontwikkelingsbureau voor beveiligingssoftware en -hardware, uitvoerde werden ongeveer 900 IT-managers in West- Europa ondervraagd. Gebleken is dat de afgelopen twee jaar voornamelijk grote bedrijven het doelwit waren van cybercriminelen. Hoewel zij het vaakst training krijgen in het herkennen van cybercrime, werden zij alsnog het meest getroffen.

Grote organisaties grootste slachtoffer

Ongeveer 54 procent van de bedrijven met 500 tot 1000 medewerkers is in de afgelopen twee jaar het slachtoffer geweest van phishing. Van de bedrijven met 250 tot 499 medewerkers had zo’n 39 procent te maken met een cyberaanval. De bedrijven met een maximum van 249 medewerkers hadden het laagste percentage, namelijk 14 procent. In de grotere organisaties bieden ruim 78 procent van de bedrijven hun personeel trainingen aan op het gebied van cybercrime. In Nederland ligt dit percentage op 69 procent. Ongeveer 27 procent van de bedrijven gaf aan dit in de toekomst te willen gaan doen.

Phishing technieken

Vandaag de dag slaan cybercriminelen op verschillende manieren toe. De bekendste vorm van phishing zijn de phishingmails. De hacker doet zich hierbij voor als een betrouwbare bank, bedrijf of overheidsinstantie en probeert aan de hand hiervan aan uw persoonlijke gegevens te komen om u vervolgens een flink buit geld afhandig te maken.

Een andere techniek die de afgelopen tijd vaak wordt gehanteerd is Social Engineering. Hackers leggen hierbij persoonlijk contact met een servicemedewerker van een organisatie of instantie en doen zich voor als het slachtoffer. Op deze wijze proberen ze aan een gebruikersnaam en wachtwoord van bijvoorbeeld internetbankieren te komen en zo geld buit te maken. Belangrijk voor organisaties is dan ook doorlopende trainingen te geven over de richtlijnen die een medewerker moet volgen wanneer zo’n situatie zich voordoet.

Beschikken over cyberbeveiligingstools

Op dit moment zijn er al meerdere cyberbeveiligingstools beschikbaar die indringers, schadelijke links en bijlagen moeten blokkeren. Met behulp van deze tools is het voor bedrijven mogelijk om bedreigingen te stoppen, ook wanneer er al op een schadelijke link is geklikt.

Voorkom cyberaanvallen met Javelin ICT

Bij Javelin ICT kunnen wij samen met u een betrouwbare ICT infrastructuur opbouwen. U werkt daardoor efficiënter en veiliger. Wilt u meer weten over hoe wij u volledig kunnen ontzorgen op het gebied van ICT, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier of via 040-850 3000.