The World Economic Forum (WEF) heeft deze maand de 15e editie van het Global Information Technology Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat Nederland in vergelijking met 143 economieën, op de vierde plek staat wat betreft ‘tech-readiness’. In het rapport zijn de 143 landen vergeleken op het gebied van hun vermogen om ICT in te zetten voor innovatie, werkgelegenheid, maatschappelijk welzijn en economische groei. De gezamenlijke score op deze deelgebieden wordt de ‘Networked Readiness Index’ genoemd en deze bepaalt de positie op de ranglijst.

ICT belangrijk voor concurrentiepositie Nederland

Nederland moet alleen Singapore, Finland en Zweden voor zich dulden op de Networked Readiness Index. Aan de ander kant laten we landen als Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten achter ons. Nederland is daarbij vooral sterk op het vlak van economische en sociale impact van ICT. Dit betekent dat ICT in ons land een relatief grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten en dat ICT een aanjager is van sociale vooruitgang in ons land. Zo prijst het rapport bijvoorbeeld de manier waarop ICT in Nederland toegang biedt tot zaken als gezondheidszorg, financiën en onderwijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wijdverspreide gebruik van online leeromgevingen en de betaaldienst iDEAL.

Internet en bellen relatief duur in Nederland

Wat betreft de betaalbaarheid van ICT, weet Nederland slechts de 72e positie te behalen. Zo betaalt de Nederlander relatief veel voor mobiel bellen, mobiel- en breedband internet. Een belangrijk minpunt dat de toegankelijkheid van ICT-diensten in Nederland negatief kan beïnvloeden. Daarnaast legt het rapport ook een aantal verbeterpunten voor de Nederlandse overheid bloot. Zo zou de overheid beter haar best moeten doen om ICT in haar visie op te nemen en ook zou zij het gebruik van haar ICT-diensten meer moeten stimuleren. Wanneer dit goed gebeurt, kan de overheid volgens de onderzoekers een belangrijke bijdrage leveren aan het rendement van ICT in Nederland.

Innovatieve ICT-oplossingen van Javelin ICT

Bij Javelin ICT proberen we altijd te zoeken naar ICT-oplossingen die uw bedrijfsvoering optimaal ondersteunen. Of het nu gaat om werken in de cloud, het outsourcen van uw ICT-beheer of betrouwbare hosting voor uw website of bedrijfsapplicaties, de professionals van Javelin ICT denken graag met u mee. Wij begrijpen namelijk dat ICT vóór u moet werken en helpen graag mee om dit te realiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op via onze website of bel ons op 040- 850 3000.