Veel bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) geven aan dat ze hun IT-infrastructuur te ingewikkeld vinden met als gevolg dat ze IT-systemen niet optimaal kunnen gebruiken. Uit een onderzoek van AMIS Conclusion is gebleken dat 41 procent van de IT-verantwoordelijken moeite hebben met het begrijpen van de huidige technologie, het landschap en de systemen. Daarnaast is de helft van de ondervraagden van mening dat de huidige infrastructuur niet zorgt voor een optimale ondersteuning.

Volgens André van Dalen, algemeen directeur van AMIS Conclusion, zijn IT-landschappen niet meer van deze tijd. Er wordt te vaak doorontwikkeld op verouderde systemen omdat bedrijven denken dat hun systeem geen verandering nodig heeft. Daarnaast heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat alles in een verdere stroomversnelling zit. De nieuwe ontwikkelingen volgen zich te snel op elkaar, waardoor MKB bedrijven worstelen met het bijhouden van deze innovaties.

Legacy systemen

Legacy systemen maken het IT-landschap van veel MKB’ers complex of verouderd. Vier op de tien IT-leiders die hebben deelgenomen aan het onderzoek geven aan dat hun IT-infrastructuur te ingewikkeld en vaak verouderd is. De reden van deze complexe structuur is dat de huidige systemen niet voldoende op elkaar afgestemd zijn. Dit heeft als gevolg dat het integreren van data, integraal inzicht en het correct gebruiken van de systemen moeilijk wordt.

Onvoldoende kennis

Actief op de hoogte blijven van de huidige ontwikkeling op IT-gebied is erg belangrijk. Bedrijven die hun IT-infrastructuur niet voldoende onder de loep nemen en evalueren, zullen nu en in de toekomst blijven worstelen. Een meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat ze de nieuwe digitaliseringen bijhouden door bijvoorbeeld het bezoeken van seminars en congressen. Ondanks de inzet die sommige MKB bedrijven tonen om de hoeveelheid ontwikkelingen op te volgen, is hun kennis op vlak van IT onvoldoende. Dit werd eveneens duidelijk in het onderzoek van AMIS Conclusion. Aan 500 deelnemers werden twee inhoudelijke vragen gesteld over de recente ontwikkelingen op het gebied van IT. Ruim negen op de tien van de deelnemers gaf een onjuist antwoord op de twee vragen.

Javelin ICT als uw IT-partner

Heeft u het als MKB bedrijf moeilijk om uw IT-systemen te beheren? Javelin ICT ondersteunt u hier als systeem- en netwerkbeheerder graag bij. Onze ICT-professionals geven u graag advies over de huidige ontwikkelingen en ondersteunen u bij het opstarten en onderhouden van uw IT-systemen. Neem voor al uw vragen vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website of via het telefoonnummer 040 – 850 3000.