Hoewel MKB’ers vrijwel niet bewust zijn van cyberrisico’s, denkt de meerderheid toch goed beschermd te zijn. Zij maken zich weinig zorgen om hun digitale veiligheid. Echter wordt uit onderzoek van Centraal Beheer duidelijk dat dit wel het geval moet zijn. Veel ICT-beheerders maken zich daarentegen wel zorgen over de digitale veiligheid van hun MKB-klanten. 6 op de 10 ICT-beheerders geeft aan zich grote zorgen te maken over de cybersecurity van hun MKB-klanten en vinden dat zij beter beschermd moeten zijn.

ICT-beheerders gaven aan dat veel ondernemers niet weten welke stappen ze moeten ondergaan om hun online veiligheid te optimaliseren. Daarom bieden zij een Cyber Security-assessment aan. Hiermee krijgen MKB’ers inzicht in risico’s die zij lopen met hun bedrijfssystemen.

Weinig zorgen cyberrisico’s bij MKB’ers

Nog geen kwart van de ondernemers geeft aan zich zorgen te maken om eventuele cyberrisico’s. Hoewel 1 op de 2 MKB-ondernemers te maken heeft gehad met frauduleuze praktijken op internet, stelt 43 procent van deze groep zelfs dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Tevens is gebleken dat zo’n 16 procent geen back-upsysteem gebruikt en zo’n kwart van de ondernemers geen antivirussoftware heeft op de systemen die met het internet in verbinding staan.

Ruim driekwart van de ondernemers blijkt eindverantwoordelijk te zijn voor het gehele beveiligingssysteem. Toch verwachten zij goede bescherming en zorgplicht van ICT-beheerders. De meerderheid gaat er zelfs vanuit dat de ICT-beheerders zorgen voor goede cybersecurity, ook al worden hier onderling geen afspraken over gemaakt.

Cyber Security-assesment als basis

Met het Cyber Security-assesment hoopt Centraal Beheer misverstanden over cyberongelukken en de verantwoordelijkheid hiervan te voorkomen. Het zal dienen als handvat voor het vormen van een goede basis waarbij er duidelijke afspraken worden gemaakt tussen ICT-beheerders en MKB-ondernemers.

Digitale veiligheid met Javelin

Javelin ICT kan uiteraard helpen bij het in kaart brengen van de cyberriscio’s binnen uw organisatie. Samen met u zorgen wij ervoor dat uw digitale veiligheid op orde is. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website of telefonisch via 040 – 850 3000.